Elemzések Felpörög a magyar buszgyártás - ez történt az 50. héten

Felpörög a magyar buszgyártás - ez történt az 50. héten

Wurmbrandt András | 2017.12.18 11:32

Felpörög a magyar buszgyártás - ez történt az 50. héten

A mögöttünk lévő hét egyik legfontosabb állomása, hogy bemutatták az Inter Traction Electrics Kft. által kifejlesztett autóbusz-termékcsalád első típusát és átadták a vállalat oktatási és fejlesztési központját Debrecenben. Nézzük, mi történt még az év utolsó mozgalmas hetén.

Hirdetés

Gyártók

Bemutatták az Inter Traction Electrics Kft. által kifejlesztett autóbusz-termékcsalád első típusát és átadták a vállalat oktatási, fejlesztési központjának és kísérleti üzemét Debrecenben. A cég leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. 2016-ban kötött hosszútávú együttműködést a Daimlerhez tartozó EvoBus Hungária Kft.-vel. Ennek a kapcsolatnak az eredménye a most elkészült autóbusz, amely a Reform 500 LE nevet kapta. A Mercedes-Benz alvázra épített 12 méteres, 3 ajtós, alacsonypadlós városi, elővárosi buszt Euro6-os dízelmotorral és hatsebességes automata váltóval szerelték fel, így megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak.

A Teslával tárgyalt Szijjártó Péter. A külügyminiszter San Franciscóba látogatott, ahol a Tesla üzletfejlesztési és a jogi kérdések igazgatójával tárgyalt. Szijjártó Péter azt mondta, a tárgyalással az volt a cél, hogy Magyarország rákerüljön arra a térképre, amely a Tesla vezetők fejében van. Az Egyesült Államok nyugati partvidéke mind nemzetgazdasági, mind nemzetstratégiai szempontból különös lehetőségeket kínál Magyarország számára, ezért látogatta meg a tárcavezető a nyugati partvidéken, San Franciscóban és a környékén a Tesla gyárat, valamint a legjelentősebb IT-vállalatokat.

Beszállítók

Várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele – jelentette be a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója a székesfehérvári évzáró rendezvényen, ahol az is elhangzott: 2013 óta reálértéken 40 százalékkal tudta növelni a kereseteket, a bérfelzárkóztatás dinamikus és számottevő volt.

Átadták a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet idén Egerszegi Zoltánnak, a HTM Szerszámgyártó Zrt. volt vezérigazgatójának ítéltek oda. Polgármesteri elismerő emlékéremben részesült továbbá a Denso Gyártó Magyarország Kft., amely fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén.

Saját erőből, ötmilliárd forintból épít új gyártócsarnokot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron: a húszezer négyzetméteres üzemben további 2-2,5 milliárd forintból technológiai fejlesztést valósítanak meg és több száz munkahelyet hoznak létre.

Bács-Kiskun Megye Gazdaságfejlesztéséért 2017. címet vett át Bíró Attila, a kecskeméti Knorr Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója a megyei kereskedelmi és iparkamarától. A nagyvállalat a megye 100 legnagyobb cége közül a tavalyi nettó árbevételi adat alapján a harmadik helyen áll.

Fiatalokat vár csapatába a kunszentmártoni fröccsöntő. A magyarországi NP Hungária az anyavállalat mellett a legnagyobb cég a csoporton belül, mind teljesítményben, mind létszámban. Jelentős munkáltató a régióban, stabil nagyvállalat, mely tizenhárom éve ad munkát a Kunszentmártonban és környező településeken élők nagy részének.

A Valeo zöldmezős beruházással tovább bővíti veszprémi gyártó és K+F komplexumát. A több mint 18,5 milliárd forintos fejlesztés kapcsán 220 új munkahely jön létre. Az egy éven belül felépülő komplexum ad teret a cég 2020-ig megvalósuló, 59,7 millió eurós beruházáscsomagjánaknak is.

12 ezer négyzetméteres csarnokot adott át az Adient a Székesfehérvár közelében található település ipari parkjában. Noha az Adient neve újként cseng a járműiparban - nem véletlenül, hiszen 2016-ban jött létre a beszállító -, a jogelőd vállalkozás már 2006 óta jelen van hazánkban. Autóülések készülnek majd az új létesítményben, kifejezetten a BMW és a Daimler megbízásaihoz igazodva zajlott a fejlesztés.

Szolgáltatók

Átadták a Gábor Dénes-díjakat az Országházban, kiemelkedő teljesítményének elismeréséül 13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló vehette át az elismerést. Több autóipari szakember munkáját ismerték el idén is. Köztük Falk György, a Varinex vezetője, aki a 3D-nyomtatás meghonosítása miatt részesült az elismerésben.

Elemzések

Megkétszerezte termelését a magyar járműipar. Idén októberben 7,6%-kal bővült az ipari termelés, így az év első tíz hónapjában 5,4%-os növekedést regisztráltak. 2010 januárja óta az ágazat teljesítménye 37%-kal, 2014 év elejétől pedig 20,3%-kal nőtt Magyarországon.

Trend

A német Nemzeti Elektromobilitás Platform elnöke, Heinrich Kagermann egy interjúban azt mondta a Handelsblatt üzleti lapnak, hogy a német elektromos autókat nem vásárolják a kívánatos ütemben a németek, és Németországnak végképp fel kell adnia a célt, hogy 2020-ra egymillió elektromos autó fusson az utakon. Az esseni központú Innogy energiaszolgáltató rendelkezik a legnagyobb elektromos töltőhálózattal, Julika Gangot, a cég szóvivőjét az Autopro tudósítója kérdezte a trendekről.

Gyártósor

Amennyiben robotokkal tervez automatizálni, fontos, hogy alapos üzleti tervet állítson fel a fejlesztés valódi árának megállapítására. Ha jövő évre robot beruházást tervez, most megmutatjuk, hogy milyen módon tudja kiszámolni egy együttműködő robot beruházás valódi értékét.

A vevők mellett ma már a munkaerőért is komoly verseny zajlik – a kérlelhetetlen trend alól a Titán ‘94 Kft. sem mentesül. Két fontos tényezőt hangolnak össze, amelyek sikeres fejlődésüket szolgálhatják.

Techtogether

Videós riportunkban a SZEnergy csapat vezetőjét, Pusztai Zoltánt szólaltatjuk meg a negyedik Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyen. A fiatal pályakezdő arról mesél, hogy a versenyen olyan vállalatokkal találkozott, ahol szívesen dolgozna.

Kiemelt Partnereink