Elemzések Fájóan hiányzik az elektromosautó-stratégia az Egyesült Államokban

Fájóan hiányzik az elektromosautó-stratégia az Egyesült Államokban

autopro.hu/P.B. | 2020.11.23 13:21

Fájóan hiányzik az elektromosautó-stratégia az Egyesült Államokban

Fotó: Pexels

A tendencia egyértelmű: egyre nagyobb szerep jut az elektromos járműveknek a robbanómotorokhoz képest, a legtöbb országban éppen ezért komoly stratégiája van az elektromosautó-gyártásnak. Ez viszont egyelőre hiányzik az Egyesült Államokban, pedig az amerikai gyártók is egyre alkalmazkodnak az új piaci trendekhez.

Hirdetés

Norvégia volt az első ország, mely bejelentette, hogy egy bizonyos dátum után – esetében ez 2025 – már nem lehet újonnan forgalomba helyezni nem elektrifikált járműveket. Erre az útra lépett Nagy-Britannia és több másik európai ország is, és részben próbálkozik ezzel Magyarország, valamint a teljes Európai Unió is. A nyugati világ mellett Kína is kitűzött már egy erre vonatkozó dátumot, az Egyesült Államok részéről azonban csak állami szinten, Kaliforniában van hasonló stratégia.

Az elektromosautó-stratégia hiánya meglátszik az Egyesült Államok újautó-eladásain, jelenleg mindössze a járművek két százaléka elektrifikált az országban. A Forbes szerint éppen ezért itt az ideje annak, hogy ez változzon.

Az autóipar elindult a változás útján

Miután a fejlett világ számos országában létezik elektromosautó-stratégia, így az igény is egyre nagyobb az elektrifikált járművek iránt. Ennek megfelelően az autógyártók már megkezdték az átállást, szinte minden nagyobb gyártó komoly elektrifikációs tervekkel fut neki az évtizednek. Ez alól az amerikai gyártók sem kivételek, a startupok mellett az összes nagy gyártó szélesíti az elektromos modelljeinek palettáját, nemrégiben a kicsit óvatosabb Ford is komolyabb lépést tett az úton.

A stratégiára ugyanakkor nemcsak az elektromos modellek terjedése miatt van szükség. A Forbes szerint az elektromos autókra való átállás nagy sokkot jelent majd az autóiparnak, erre pedig fel kell készülnie az amerikai kormányzatnak, hiszen az olajválság után egyszer már rengeteg munkahely szűnt meg Detroit környékén, és az elektromobilitásra való átállás hasonló sokkot okozhat.

Az elnökváltás segítheti az elektromobilitást

A klímaváltozás megítélése az Egyesült Államokban politikai kérdéssé vált, Donald Trump leköszönő elnök ugyan nem ellenezte az elektrifikációs terveket, de egyáltalán nem is támogatta azokat. Az elnökváltás változást hozhat a területre, Joe Biden az ígéretei szerint támogatni fogja az elektromos átállást, kérdés, mit jelent ez majd a gyakorlatban.

A Forbes cikke szerint az biztos, hogy az USA így is beragadt a rajtnál, és nincs már ideje késlekedni egy elektromosautó-stratégia kialakításában.

Kiemelt Partnereink