Elemzések Ezért szeretik a hackerek a gyárakat

Ezért szeretik a hackerek a gyárakat

autopro.hu/P.B. | 2020.06.28 08:20

Ezért szeretik a hackerek a gyárakat

Fotó: Pexels

Ha egy üzemet, gyárat vagy céget sikeres hackertámadás ér, felmerülhet a kérdés az emberben, hogy miért pont ő volt a célpont? Valójában az ilyen támadásoknak minden komolyabb infrastruktúrát üzemeltető vagy értékes adatokkal rendelkező cég a célpontja, de csak azokat éri tényleges csapásként egy ilyen támadás, akik nem voltak rá felkészülve.

Hirdetés

Bármi is legyen a hackerek célja a támadással, ha bejutnak a rendszerbe, addig gátolni fogják a munkát, amíg nem fizetik ki őket. Ez akár hosszabb leállást és komoly károkat is okozhat, ezért nem kérdés, hogy megéri költeni az informatikai védelemre.

A gyárak és a nagyobb üzemek különösen kedvelt célpontjai a hackereknek, ez pedig annak köszönhető, hogy az informatikai részleg és az üzemeltetés egyre inkább összefonódik az Ipar 4.0 vívmányainak köszönhetően. Egy digitalizált, hálózatba kapcsolt okosgyár a legjobb célpont a hackerek számára, éppen ezért nem érdemes spórolni a védelmen. Erről az autopro.hu is több alkalommal írt, szakmai konferenciákon is gyakran elhangzik, hogy az adatvédelem és a biztonság nem elhanyagolható kihívás az Ipar 4.0-ra való átállás közben.

A régi operációs rendszerek használata, valamint a dolgozók eszközei is komoly fenyegetéseket jelenthetnek a hálózatok számára.

Ismerd meg az ellenséged

Ősi bölcsesség, hogy az igazán jó védekezéshez ismerni kell az ellenséget. Terence Liu és cége, a TXOne tökéletesre fejlesztette ezt a technikát azzal, hogy egy olyan informatikai hálózatot építettek ki, ami a legapróbb részletekig olyan volt, mint egy gyár belső hálózata, ám természetesen egy nem létező üzem rendszeréről volt szó. Így rengeteg adatot tudtak gyűjteni a különböző támadókról, amit felhasználnak a valódi hálózatok védelmére.

Liu csapata milliónyi szenzort telepített már világszerte, valódi specialistái a gyárak informatikai rendszerét érő támadások kiküszöbölésének.

Liu megfogalmazása szerint a hackertámadások zöme nem személyes, a hackerek általában az egész internetet figyelik, és ahol támadási felületet látnak, ott lecsapnak.

A The Manufacturer cikke felhívja a figyelmet arra is hogy a legveszélyesebb hackertámadás az, amikor a hackerek átveszik az irányítást az egész rendszer felett, majd kikapcsolják azt, ellopva vagy kitörölve értékes adatokat, fájlokat.

Kiemelt Partnereink