Elemzések Ezért nehéz finanszírozni egy startupot a gyártó szektorban

Ezért nehéz finanszírozni egy startupot a gyártó szektorban

autopro.hu/H.J. | 2020.12.27 16:20

Ezért nehéz finanszírozni egy startupot a gyártó szektorban

Fotó: Pexels

A fizikai valójukban legyártott termékek mindig is nagyobb kockázatot jelentenek, mint a virtuális termékek. Ennek ellenére amíg egy „fizikai világban” élünk, addig a fizikai termékek iránti igény is jóval nagyobb, hiszen folyamatosan szükség van a magas minőségű cikkekre és a gyártási innovációkra.

Hirdetés

Az úgynevezett első próbálkozás csak egyike azon kihívásoknak, melyek a tőkeindítás és a tőkebevonás szakaszaiban felmerülnek. Emellett számolni kell a befektetők és a tehetséges munkaerő hiányával, a megfelelő gyártási helyszín nehézkes megtalálásával, valamint maga a termékötlet és a végrehajtási terv kudarcával is. Ha a kezdő vállalatok hibás termékkel lépnek be a piacra, katasztrofális következményei lehetnek – valaki megsérülhet, az anyagok megsemmisülhetnek, a vállalatok pedig nagyon hamar rossz hírnevet szerezhetnek.

Minden, amit a kockázati tőkéről tudni kell

A startupok indulásánál a vállalkozók legelőször a kockázati tőke befektetés lehetőségét mérlegelik. Nyilvánvalóan nem ez az egyetlen módja a vállalkozás elindításának, de a kockázati tőke befektetők rengeteg pénzt áldozhatnak egy-egy jó ötletre. A gyártási szektorban azonban árnyaltabb a helyzet, ugyanis egy meglehetősen széttagolt iparágról van szó, ahol csak néhány domináns vállalatot találhatunk – akik vagy termékek árusításával foglalkoznak, vagy fogyasztói kiskereskedőként, esetleg techcégként tevékenykednek.

További kihívás, amivel a szóban forgó vállalatoknak számolniuk kell, az az alacsonyabb haszonkulcs. A Forbes egy visszatérő bevételi modellel rendelkező mobil-app startup példáján szemlélteti, hogy milyen esetben lenne vonzó a kockázati tőkebefektetőknek – ha az alacsony önköltség és a sok bevételi szorzó egyenlőek a magas bruttó fedezettel. Ez viszont nehéz lehet azoknak a gyártóknak, akiknek bevételi modelljei általában egyszeri hardver vásárlásokra épülnek. Andrew Lonsberry, a Path Robotics vezérigazgatója elmondta, hogy több kockázati tőke befektető is határozottan elutasítja az „egy alkalmas” üzleteket.

Kormányzati támogatás: jó alternatíva, de mégis trükkös

Bizonyos startupok esetében a támogatások remek lehetőséget és kedvező feltételeket nyújthatnak – akár a kockázati tőke-finanszírozással párhuzamosan, akár kezdeti tőkeinjekcióként, amely később a befektetőket vonzhatja. Az állami támogatások nem hígító jellegűek, és nem kell visszafizetnie azokat – de sajátos kihívásokkal jelentkeznek.

Onas Bolton, az Octet Scientific alapítója és Don Scipione, a Roll-A-Rack alapítója egyaránt nagy sikereket értek el szövetségi támogatásokkal, nevezetesen a Small Business Innovation Research programmal. Bolton egy vegyi anyagokat fejlesztő vállalat vezetője, aki elmondta, hogy cége a program I. fázisú támogatását kapta – amely 50 ezer és 250 ezer dollár között mozoghat. A szakember szerint enélkül elképzelhetetlen lett volna a vállalat indulása, ugyanis nem volt biztosíték arra, hogy a vállalat által előállított termékek hosszútávon is nagy potenciállal bírnak – így pedig nehéz befektetőket találni.

Scipione cége napelemek fejlesztésével foglalkozik. A vezető elmondta, hogy vállalata nemrégiben egymillió dollár támogatásban részesült, mely elősegítette a vállalat gördülékeny működését. Azonban arra is figyelmeztetett, hogy a támogatások a gyártók számára is buktatókkal bírhatnak. Először is, a folyamat hosszú és fárasztó – utána kell járni, hogy a cég ötlete átfedésben van-e a kormányzatok által támogatott projektekkel, amely nagyon hosszadalmas eljárást jelent. Másrészt a támogatások első és második fázisa között van egy 3-5 hónapos támogatás nélküli időszak is, amely visszaránthatja a cég addig elért eredményeit.

Az említett vállalatok esetében pedig az ilyen támogatási finanszírozást követő kutatási és fejlesztési forrásoknak amerikaiaknak kell lenniük, hacsak nincsenek alternatívák – ez újabb kihívást jelent a támogatáshoz folyamodó gyártási szektorban elhelyezkedő startupok számára. Mindenesetre Bolton és Scipione cége számára a támogatás időt és forrást biztosít számukra, hogy prototípusokat készítsenek, több K + F tevékenységet folytassanak, és kapcsolatba léphessenek az ügyfelekkel. Ez segíteni fogja őket abban, hogy más befektetőkkel is felvegyék a kapcsolatot, vagy esetleg banki hiteleket szerezzenek – hiszen akkor már rendelkeznek gépekkel, nyersanyagokkal és egyéb eszközökkel, amelyekre kölcsönt lehet felvenni.

Nincs minden veszve

Legyen szó támogatásról, kockázati tőkepénzről vagy valamilyen más típusú finanszírozásról, néhány dolgot meg kell tennie minden vállalkozónak a termelés beindításához. Már érdemes a korai szakaszban kapcsolatot teremteni az ügyfelekkel, és folyamatosan tartani is azt. Emellett szükség van erős ajánlatokra, és a versenytársakkal, befektetőkkel, kutatóintézetekkel, valamint kormányzati szervekkel való gördülékeny partneri együttműködésekre.

Soha nem könnyű finanszírozást szerezni, és ez különösen igaz a gyártási szektor startupjaira – de mégsem lehetetlen. Fontos ezt megérteni és reálisan kezelni a kihívásokat – nemcsak a saját érdekek miatt, hanem azért is, mert az iparnak új, technológiák által vezérelt vállalatokra van szüksége – olvasható a Forbes oldalán.

Kiemelt Partnereink