Elemzések Ezekkel a trükkökkel lesz környezetbarát egy dízel

Ezekkel a trükkökkel lesz környezetbarát egy dízel

autopro.hu/P.B. | 2022.07.17 08:20

Ezekkel a trükkökkel lesz környezetbarát egy dízel

Fotó: Pixabay

Takarékos vezetési stílussal és odafigyeléssel egy mai, modern dízel olyan fogyasztásra képes, amivel az elektromos autók számára még mindig messze elérhetetlen hatótávolság érhető el. Igaz, ez már nem a sebességről és még csak nem is feltétlen a kényelemről szól.

Hirdetés

Az energiaárak elszállásával világszerte sportot űznek a takarékos vezetésből. Bár Magyarországon egyelőre hatósági áras az üzemanyag az átlagos felhasználók számára, láthatóan ez a helyzet nem fog örökké tartani, és lélekben mi is készülhetünk a 800 forintos benzinre és dízelre.

A német Eckhard Seifert az „asphalt.art” című YouTube csatornáján rendszeresen megmutatja, hogyan tölt el rendkívül hosszú időt az autójában mindössze egyetlen tank üzemanyaggal. Az ehhez hasonló, spórolási tippeket adó autós videókat az Egyesült Államokban „hipermiling” névvel illetik, és szinte már sportként űzik.

Tippek és trükkök

Az MDR JUMP című német lap meginterjúvolta Eckhard Seifertet, aki több trükköt is elárult arról, hogy a sikeres „hipermilerek” hogyan takaríthatnak meg üzemanyagot. Előny például, ha ismerjük az általunk vezetett útvonalat, ekkor ugyanis nagy előrelátással vezethetünk, pontosan tudva, hol jönnek olyan lejtők, ahol hagyhatjuk gurulni az autót.

A guminyomás ellenőrzése is sokat számít. Minél nagyobb nyomással a lehető legalacsonyabb lesz a súrlódás a gumiabroncsok és az aszfalt között. Itt azonban Seifert óvatosságra int: soha nem szabad túlzásba vinni a guminyomást. Az irányértékhez érdemes belenézni az autó vezetőoldali ajtajába, ahol megadják azt az értéket is, hogy teljesen megpakolva mi a maximális nyomás. Ezt alkalmazva megtakaríthatunk némi súrlódást – és így üzemanyagot.

Kétezer kilométer feletti rekord

További spórolási lehetőséget jelent az úgynevezett slipstream, azaz egy teherautó szélárnyékában történő hosszas haladás – természetesen a követési távolság betartásával. Végül, de nem utolsósorban a Youtuber felhívja a figyelmet arra, hogy minden komfortfogyasztót, így a rádiót, a belső világítást és mindenekelőtt a klímát is érdemes kikapcsolni.

A fentiek között több kényelmetlennek tűnő megoldás és lemondás is található, de ahogyan az elektromos autók hatótávolságát is így lehet a maximumra emelni, úgy a hagyományos hajtású autók esetében is hasznosak ezek a trükkök. Hogy mennyire?

Az MDR JUMP által megkérdezett Seifert mindezen pontok alkalmazásával egy modern dízellel kevesebb mint 3 literes fogyasztást produkált 100 kilométeren, a csapat rekordja pedig egy tankkal 2056 kilométer – ekkora hatótávról még egyetlen elektromosautó-gyártó sem álmodhat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink