Elemzések Ezekből az autókból fogy a legtöbb Európában

Ezekből az autókból fogy a legtöbb Európában

autopro.hu/D.Á. | 2022.04.29 16:22

Ezekből az autókból fogy a legtöbb Európában

Tesla Model 3 | Fotó: Tesla

Új autókból éves összevetésben 19 százalékkal kevesebbet helyeztek forgalomba Európában márciusban. A Jato Dynamics szerint a plug-in hibrid és tisztán elektromos új autók már kelendőbbek, mint a dizelmotorosak. Az elemzők felfedték az Európában tíz legtöbbet eladott autó listáját is.

Hirdetés

27 európai piacot összesítve 1.116.419 autót helyeztek forgalomba márciusban, ami a 2020-as értékhez képest 33; a világjárvány előtti, 2019-es adathoz képest pedig 37 százalékos visszaesést jelent. 2022 első negyedévében 2020-hoz képest 10 százalékkal kevesebb, 2,73 millió az újonnan regisztrált autók száma, ami 1985 óta nem látott visszaesést jelent.

A Jato Dynamics elemzőcég megállapította, hogy a visszaesést az új autók a már sokat taglalt tényezők miatti elérhetetlensége és az ukrajnai háború okozza. Felipe Muñoz, a Jato elemzője ismertette, hogy ugyan Ukrajna nem egy jelentős európai piac az új autók számára, autóalkatrészek fontos forrásának számít az európai autógyárak számára. Az eladási adatok csökkenése az országban azért beleszól az összesítésbe: tavaly 103.300 autó kelt el Ukrajnában, amivel a 20. az európai piacok sorában.

A plug-in hibrid és akkumulátoros elektromos autók szépen jönnek felfelé. Éves összevetésben összesen 244.801 kelt el belőlük Európában, ami 10 százalékos növekedést jelent, miközben dízelmotoros autóból csak 202.113 darab fogyott – a visszaesés 39 százalékos. Az elektrifikált mezőnyön belül a tisztán elektromos autók már 62 százalékot tesznek ki, amit a Jato Dynamics több európai ország politikai intézkedéseinek tud be, amelyek az elektromos autókat támogatták, de a hibrideket már nem. Muñoz elmondta, az emberek a kedvezmények, a politikai nyomás és az egyre jobb adatok és várakozási idők láttán egyre inkább hajlandóak lesznek elektromos autót venni.

Az eladási rangsor

A Tesla Model 3 2022 márciusában visszanyerte első helyét az európai eladásokat tekintve 20.013 példánnyal, ez azonban három százalékkal így is elmarad a 2021-es számtól. Már a Standard Range alapmodell is 430 kilométer hatótávot kínál, a Long Range pedig 614-et. A nagy teljesítményű Performance verzió még nem elérhető Európában.

A második helyen a Peugeot 208 áll 21.026 eladott példánnyal márciusban. Már a harmadik hónapot tölti a Tesla Model 3 mögött a francia kisautó, népszerűségét pedig minden bizonnyal friss dizájnnyelvének, sokoldalú használhatóságának, széles hajtásválasztékának és alacsony árának köszönheti.

A harmadik helyen ismét egy Tesla, a Model Y. Az elektromos SUV-ből 18.968 fogyott, miután februártól elérhetővé vált Európában. Népszerűségét az sem törte le, hogy egyelőre csak a drágább Long Range kivitelben kapható, aminek hatótávja 505 kilométer, teljesítménye 258 kilowatt (351 lóerő).

Negyedik lett a kategóriája örök fokmérője, a Volkswagen Golf nyolcadik generációja, amely 2020-ban debütált. A 2021-es évet még az első helyen záró ferdehátú/kombi erősen megszenvedte az ellátási láncok zavarait, de a kereslet továbbra is magas iránta. Az új Golf benzin- és dízelmotorral, valamint hibrid hajtással is elérhető.

12 százalékos növekedés mutatkozott a Dacia Sandero eladásaiban márciusban. A 16.778 eladott példány az ötödik helyre volt elég. A megfizethető román kisautó sokkal csábítóbbnak bizonyul a tavalyi modellfrissítés óta, amelynek része többek között a LED-es fényszóró és az érintőképernyős infotainment rendszer.

A Citroën C3 végzett a hatodik helyen 16.697 eladott autóval. A francia gyártó levette palettájáról a C1-est, így a C3 lett a legkisebb modellje. Az eladások 22 százalékkal estek vissza, de valószínűsíthető, hogy az új C3 You visszahozza majd az érdeklődőket – az új kiadás 14.940 eurós listaárával és tisztességes felszereltségével jó választás lehet.

A hetedik a 21 százalékos visszaesést produkáló Fiat 500e. A csak elektromos hajtással elérhető városi kisautóból 16.120 fogyott. Az akkumulátor 44 kilowattórás, a vegyes hatótáv 320 kilométer. A Fiat 500 típus 2007 óta készül, és egyhamar nem fog megszűnni.

Nyolcadik a 15.937 darabos példányszámban eladott Ford Puma, a visszaesés 10 százalékos. Az egykori kis sportautót ma SUV-ként forgalmazza a Ford, de vezethetőségben így is hozza az elvárhatót, ára pedig megfizethető. Jól felszerelt Vignale és sportos ST verzió is elérhető belőle.

A kilencedik helyre ért oda a Toyota Yaris. 31 százalékot estek vissza a japán városi kisautó számai, 15.910 fogyott belőle. A negyedik generációval a Yaris népszerűbb, mint valaha, Európában méltán a legkelendőbb modellje a japán márkának. Az Autocar állítja, hogy a teljesítményorientált GR verzió az egyik legjobb 2021-es autó.

Az Opel Corsa zárja a listát a 15.824 eladott példánnyal. Volt már jobb helyzetben is a kisautó, az eladások márciusban 36 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbiakhoz képest, de ennek az is az oka, hogy 2021 nagyon jól sikerült, az Egyesült Királyságban például ebből kelt el a legtöbb. Benzin- és dízelmotorral, valamint tisztán elektromos hajtással is elérhető.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink