Elemzések Ezek a trendek formálják idén a gyáripart

Ezek a trendek formálják idén a gyáripart

autopro.hu/D.Á. | 2024.02.10 08:18

Ezek a trendek formálják idén a gyáripart

Fotó: Bosch

A digitális forradalom és a versenyképes hatékonyságért folyó küzdelem a technológiai beruházások felélénkülését eredményezik. Ahogyan a piacok, az ellátási láncok és a gazdaság vegyes jeleket küldenek, a gyáripari szereplőknek sokszor nehéz eldönteni, mibe fektessenek a következő évben. A Deloitte elemzései rámutatnak több kulcsfontosságú gazdasági és ipari mozgatóerőre és trendre, amelyek nagy valószínűséggel formálni fogják a gyáripart és ellátási láncait 2024-ben.

A generatív mesterséges intelligencia (GenAI) előbb-utóbb mindent átszab

Az elemzések eredményei alapján a 26 különböző iparágban tevékenykedő 104 megkérdezett cég vezetőinek 80 százaléka úgy hiszi, a GenAI további hatékonyságnövekedést hozhat a vállalat működésébe, de jelenleg csak 37 százaléknál működik a technológia. Ez hamarosan valószínűleg változni fog, ugyanis a GenAI képes zárt láncú gyártórendszereket létrehozni, amelyek a megszerzett adatok alapján valós idejű változtatásokat tudnak eszközölni a folyamatokon, automatikusan. Olyan szintű variabilitással tudnak bánni, amellyel ember nem. Ahogyan a technológia beérik, a GenAI-t más területeken, például a karbantartás és javítás, valamint a gyártervezés terén is bevethetik.

A dolgozó nyugdíjba megy, a tudás nem

A megkérdezett cégvezetők majdnem háromnegyede érzi úgy, hogy a munkaerő toborzása és megtartása a legnagyobb kihívást jelentő feladata ma. Egy 2018-as kutatás szerint kritikus képességhiány van a munkaerőpiacon, amely 2028-ra 2,4 millió betöltetlen állást fog maga után vonni az Egyesült Államokban. Az idősödő dolgozók nyugdíjazása tovább ronthatja a helyzetet, ezért a vállalatok alumni programokat indítanak, hogy a visszavonult kollégákat bevonva tartsák a vállalat életében, és azok átadhassák tudásukat a fiataloknak.

A személyre szabhatóság iránti igény digitális agilitást szül

Az elmúlt három év felforgatóerői az ellenállóság növelésére szorították a gyáripari szereplőket. Most, hogy a gyártók megszilárdították a hatékonyságnövelő sztenderdeket mindennapi működésükben és eszközölték a szükséges változtatásokat, a fókusz egy új szemponton van: kereslet a személyre szabott termékek iránt. Rugalmas, agilis folyamatokra van szükség, ehhez pedig sokan a digitalizációt hívják segítségül, amely segít nagy mennyiségben, alacsony költséggel gyártani a személyre szabott termékeket.

Okosgyártási technológiák, digitalizáció: a metaverzum és azon túl

2023-ban a vállalatok olyan okosgyártási technológiákat használtak, mint a digitális ikrek, 3D modellezés és a dolgok internete (IoT), amelyek megásták az alapot a metaverzumnak, vagyis a virtuális valóságokból álló világnak. A kutatás 2030-ra 100 milliárd dollár értékűre becsüli az ipari metaverzumot. 2024-ben a technológiák segítenek majd javítani a gyártási folyamatokon, valamint a karbonsemlegesítési folyamatot támogatják. Nem utolsó szempont a gyártási folyamatok egyszerűsödése, a dolgozói hatékonyság és biztonság növekedése, valamint a jobb munkaélmény megteremtése a metaverzum fejlődése és terjedése által.

Hagyományosan a fenntarthatóság felé tett lépések között az utómunka szükségességének csökkentését, a selejttermelés visszaszorítását, és az erőforrások hatékonyabb hasznosítását találjuk. Ma a digitalizációba való befektetés a berendezések hatékonyságának növelését, valamint hosszú távú költségcsökkentést is hozhat. A digitális eszközökkel automatikusan csökkenthető a hulladéktermelés, és korábban elérhetők a zöld célok a gyártók számára.

Mi a következő lépés?

Ezen trendek összessége nagyobb, központi szerephez juttatja a technológiai vívmányokat a gyáripar hatékonyabbá és ellenállóbá tételében. Akik visszavesznek a technológiai befektetések foganatosításának tempójából, azok sem fordulnak el a digitális átalakulástól teljesen. Az említett technológiák nemcsak hatékonyabbá, de költségkímélőbbé is teszik az egész digitalizációt. Az elemzés lényege, hogy az amerikai gyáripar továbbra is hajtja a technológiai átalakulást, és nem a kihívások ellenére, hanem épp azokat ellensúlyozandó. Ha hamarosan szétnézünk a gyáriparon, egész más kép fogad majd minket, mint pár éve. Amikor a gyárak okosabbak lesznek, a folyamatok értékes információkat is termelnek. A technológia segít ellenállóbbá válni a kibertámadások ellen is. Az átláthatóság növelése a vállalati kultúra javulását fogja hozni. Az ipar később is fog még összeomló ellátási láncokat, munkaerőhiányt és képzetlenséget tapasztalni, de ezeket hatékonyabban fogja tudni megjósolni és kezelni a digitalizáció segítségével.

Amikor a technológia fejlődését emlegetjük, már nem a robotkarokkal elérhető eredményekről beszélünk elsősorban – a digitális eszközök segítik a munkaerő megtartását és a közösségi szerepvállalást. Hasonlóan hatékonyan segítenek kiadási és bevételi optimalizálást végrehajtani, mint termékgyártási lépéseket. A GenAI például segíthet a vásárlói hűség elérésében, a megfelelő vezetői magatartás kialakításában és a zéró emissziós tervek megvalósításában.

A legerősebb eszköz, amit egy gyáripari szereplő az új évben magáévá tehet, az a magabiztosság, amit számos erő igyekszik letörni a mai ipari környezetben. A változást hozó technológiákba való befektetés visszaadhatja az önbizalmat, és a helyes úton, a versenytársak előtt tarthatják a vállalatokat – írta meg az IndustryWeek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink