Elemzések Ezek 2022 legjobb autóipari technológiái

Ezek 2022 legjobb autóipari technológiái

autopro.hu | 2022.11.03 14:44

Ezek 2022 legjobb autóipari technológiái

Fotó: Pixabay

A mai terepjárók, személygépkocsik, teherautók és kisbuszok esetében az elektronikus technikai funkciók rendkívül fontosak. Ezek az elemek ma már szerves részét képezik annak, ahogyan a járműveddel együttműködsz, valamint annak, ahogyan a járműved együttműködik a körülötte lévő autókkal az úton.

Hirdetés

A biztonsági és védelmi intézkedésektől kezdve a kommunikációs és csatlakozási funkciókig terjednek. Az Unibet magyar oldalának néhány felhasználójával összeállítottunk egy listát a legjobb autóipari technológiákról, amelyekre új autó vásárlásakor érdemes odafigyelni. Némelyikük olyan biztonsági pajzsként szolgál, amelyet remélhetőleg soha nem kell majd használnod, de megnyugtató a tudat, hogy ott vannak. Más eszközök a parkolást és a láthatóságot segítik. Néhány ilyen technológia pedig abban segít, hogy kapcsolatban maradhass a barátaiddal és a családoddal, vagy gyorsan kapcsolatba léphess a segélyszolgálatokkal. Amikor ilyen funkciókkal rendelkező járművet vásárolsz, az ideálisak megkönnyítik a dolgodat anélkül, hogy elvonnák a járművezető figyelmét.

Fejlett vezetőtámogató rendszerek

Ez a rendszerek olyan kategóriája, amelyek biztosítják, hogy tudd, ha egy jármű a holtteredben van, biztonságos távolságot tarthatsz az előtted haladó autótól, és megakadályozhatod, hogy járműved egy másik sávba sodródjon. A fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) egyik első példája a blokkolásgátló volt. Ezek ma már minden új autóban alapfelszereltségnek számítanak. A modern járművekben ma már tucatnyi ilyen rendszer található.

Ezek a fejlett vezetőtámogató rendszerek gyakran kombinált biztonsági csomagokban kaphatók. Még ha az általad megvásárolni kívánt modell nem is rendelkezik ADAS-rendszerrel csomagban vagy csomagban, sok autógyártó önálló opcióként értékesíti őket, vagy egy adott felszereltségi szint részeként tartalmazza őket.

Automatikus vészfékezés

Ahogy a fenti példákból is láthatja, az automatikus vészfékezés a biztonságtechnika lényeges része. Amikor az autó érzékeli, hogy ütközés fenyeget, az AEB aktiválja az autó fékeit, potenciálisan elkerülve vagy minimalizálva a balesetet. Az AEB gyorsabban reagál, mint egy ember, és már azelőtt megkezdi működését, hogy a fékre lépned Ha fékezel, és a rendszer úgy érzékeli, hogy hamarabb kell megállnod, az AEB az általad alkalmazott nyomásnál erősebben is képes fékezni. Bár az AEB számos fejlett vezetőtámogató rendszer része, ez egy olyan alapvető fontosságú rendszer, amely önálló funkció lehet, és kiemelt fontosságúnak kellene tekinteni. A National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) szerint az autógyártók önkéntes erőfeszítésben vesznek részt, hogy 2023. augusztus 31-ig szinte minden új személygépkocsiban legyen AEB plusz az előremenő ütközésre figyelmeztető rendszer. Több autógyártó már most is szériafelszereltségként rendelkezik ezekkel a rendszerekkel.

Összekapcsolt mobilalkalmazások/digitális kulcs

A mobiltelefonok életünk hatalmas részét képezik. Néhány autógyártó megérti, hogy mennyire fontosak számunkra a telefonjaink - miért ne lehetne tehát a mobiltelefonok segítségével egyszerűen használni az autó funkcióit? Szinte minden autógyártónak van olyan alkalmazása, amelyet letölthettek az autóhoz. Egyesek jobbak, mint mások, de a legfejlettebbek lehetővé teszik az ajtók távoli zárását és kinyitását, az üzemanyagszint és a gumiabroncsnyomás állapotának ellenőrzését, sőt, az autó távoli indítását is - ami különösen jólesik egy hideg téli reggelen.

Ezek az alkalmazások a legfontosabb karbantartási funkciókat is képesek megjeleníteni, például azt, hogy mennyi benzin van még hátra, vagy hogy egy EV esetében mekkora a hatótávolság. Ezeket az alkalmazásokat arra is használhatod, hogy megtaláld a legközelebbi márkakereskedést, benzinkutat vagy töltőállomást. Néhány ilyen alkalmazással akár ütemezett karbantartást is beállíthatsz.

A digitális kulcs extra biztonsági intézkedéseket tartalmaz, amelyek csak a telefonodat kötik az autódhoz. Segítségével az okostelefont az ajtó közelébe tartva tudod bezárni és kinyitni az autódat. Akár vezetheted is az autót csak a telefonnal. Több biztonsági szintet alkalmaz, hogy csak te - és azok, akiknek külön engedélyt adtál - szállhassanak be az autódba és vezethessék azt.

Feltétlenül kérdezd meg, hogy van-e havi vagy éves előfizetési díj a szolgáltatásért, mivel ez autógyártónként eltérő lehet.

Biztonságos kilépési asszisztens a kerékpárosok védelmére

A kerékpározás állandó kihívást jelent a városban. A kerékpárosoknak ugyanúgy kell figyelniük a parkoló autókra, mint a mozgó járművekre. Egy olyan funkció, amely a kerékpárosoknak és az autósoknak egyaránt segít, a kilépésre figyelmeztető jelzés. A figyelmeztetés hátrafelé néző érzékelőkkel érzékeli a közeledő kerékpárosokat és a forgalmat. Ez biztosítja, hogy az utas ne nyissa ki az autó ajtaját, amikor egy kerékpáros érkezik.

Ezek a rendszerek akkor is működnek, ha egy autó közeledik. Ha egy utca mentén van parkolóhelyed, és utasod ki akar szállni az autóból, ugyanezek az érzékelők segíthetnek megakadályozni, hogy valaki kinyissa az ajtót, miközben a forgalom elhalad melletted.

A kilépésre figyelmeztető rendszerek a motor leállítása után még néhány percig működnek. Ha az érzékelők közeledő kerékpárost vagy járművet észlelnek, fényes fények sorozatával figyelmeztetik az utast. A legfejlettebb rendszerek a gyermekbiztonsági zár aktiválásával fizikailag is lezárják az ajtót, hogy megakadályozzák, hogy az ajtó a közeledő tárgy útjába lendüljön.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink