Elemzések Ez történt a járműiparban a 21. héten

Ez történt a járműiparban a 21. héten

autopro.hu | 2014.05.23 15:17

Ez történt a járműiparban a 21. héten

Május a mérnökhallgatói versenyek hónapja: több esemény is jutott az elmúlt napokra. Megnéztük az Audi Hungaria erőművét, feltártuk az Alstom ügylet hátterét, bemutattuk a győri egyetem elektromos autóját.

Hirdetés

Idén elmaradt ugyan a Széchenyi Futam, új nevén ALTrace, azonban a Hungaroringen tartott Bosch Gokart után az Egerben rendezett Pneumobil izgalmai és az ott felvonultatott technológiai megoldások a tehetséges fiatalokat, az őket alkalmazni kívánó vállalatokat és az érdeklődőket egyaránt kárpótolhatták. Ráadásul a Shell Eco-Marathon nemzetközi versenyén is jól szerepeltek a magyar csapatok Rotterdamban.

Az üzemanyag-takarékosság legjobb magyar ifjait Kecskeméten érdemes keresni

Május 19-én technológiai napon vettünk részt az Audi Hungaria győri gyárában, amely első alkalommal nyitotta meg új hőerőműve kapuit a nyilvánosság előtt.

Geotermikus energia fűti majd az Audi Hungaria csarnokainak jó részét

Forró témaként az Alstom ügylet hátterét tártuk fel az elmúlt héten. A francia cégcsoport energetikai üzletágaira szemet vetett az amerikai General Electric, de beszállt a ringbe a német Siemens is. A gigászok harcába a politika is beleszólt, a sajtón keresztül lobbizva az egyik fél mellett. Az üzlet kimenetele minden bizonnyal az Alstom magyar beszállítóira is hatással lesz, így érdemes alaposan tájékozódni a témában.

A tech cégek fokozatosan átveszik az irányítást a járműipar fejlődésében. Ezzel nem mondunk újat, de vajon melyik szektor kezében van siker kulcsa? A beszállítók, az autógyártók, vagy a technológiai vállalatok diktálják a jövő tempóját? Erről is közreadtunk egy elemzést.

Saját fejlesztésű elektromos tanulmányautót mutattak be a Széchenyi István Egyetemen. A rendszámmal rendelkező, tehát közúti forgalomban való közlekedésre is alkalmas jármű több kutatási program eredményét testesíti meg egyszerre.

Országszerte kimagasló érdeklődés övezi a kisautót. Képünkön Varga Zoltán, a járműfejlesztés egyik kulcsembere.

Beszámoltunk a MAJOSZ közgyűléséről, bemutattuk az együttműködő robotok különleges világát, lerántottuk a leplet a Nissan új modelljéről. Írtunk a 3D nyomtatás előnyeiről, s kielemeztük, mennyit ér egy-egy autómárka.

Arról is írtunk a héten, hogy az Európai Unió legszegényebb országa, Bulgária lehet az autóipari beszállítók új Kánaánja.

Az Autopro.hu olvasói számára a hét legfontosabb híre nem lehet más, mint hogy megújult szakportálunk egyedülálló járműipari cégkatalógusa. A világ bármely pontján elérhető elektronikus adattárban a magyar járműiparhoz kötődő több mint 1000 vállalkozás szerepel, magyar és angol nyelven.

A héten 303 forint körül mozgott egy euró ára. Ha megmarad a pozitv befektetői hangulat, akár a 300 forintos lélektani határ elérése sem elképzelhetetlen a következő napokban.

Akárhogyan alakulnak is a devizapiac mutatószámai, úgy tűnik, sokkal tovább fogunk dolgozni aktív munkavállalóként, mint szeretnénk...

Kiemelt Partnereink