Elemzések Ez történt a 49. héten a járműiparban

Ez történt a 49. héten a járműiparban

autopro.hu | 2015.12.04 16:05

Ez történt a 49. héten a járműiparban

Nagyinterjúban mértük fel a magyar munkaerőpiacot járműipari szempontból, gyanúba keveredett az Opel, beperelték a Boscht. Új elnök áll az Audi AG élén, ünnepel az AGC és a Contitech. Magyar katalizátor készült buszokhoz, zöld rendszámmal ingyen parkolhatunk Budapesten.

Hirdetés

Gyártók

Nehéz kitalálni, mit akar a kormány a Rábától. Világmárkává válás lehetőségét látja az állam a győri vállalat saját járműveit illetően, s ezt épp a Rába Busz Program megvalósulása kapcsán közölte az egyik államtitkár. Fontos kérdéseket vet fel a nagy célkitűzés, próbáltuk átgondolni a reális lehetőségeket.

Tagadja az Opel, hogy a magyar motorral szerelt Opel Zafira szén-dioxid-kibocsátása meghaladná a legális határértéket.

Több új autót helyeztek forgalomba novemberben: az új személygépjárművek száma 6590 volt, 11,6 százalékkal több, mint egy éve.

Dízelbotrány

Közös megegyezéssel távozik Ulrich Hackenberg, az Audi fejlesztési főnöke, eközben a konszern vezetője, Matthias Müller lett az Audi AG igazgatótanácsának elnöke.

A Volkswagen 2,46 millió autót hív vissza Németországban a dízelmotorok emissziós értékét megváltoztató szoftverek miatt kipattant botrány következtében.

Viszont elnyerte a német közlekedési miniszter tetszését a Volkswagen által benyújtott dízelmotor-átalakítási terv, amellyel a megkövetelt határérték alá szorítják le a motorok tényleges károsanyag-kibocsátását.

323 ezer 700 modelljét hívja vissza a VW-konszern Indiában, miután bebizonyosodott, hogy az ottani autók is érintettek a dízelbotrányban.

A ThyssenKrupp értékesítéseinek eurómilliárdos részét teszik ki a Volkswagentől érkező megrendelések. Heinrich Hiesinger vezérigazgató ennek ellenére arra számít, hogy a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya nem jelent nagyobb veszélyt a saját mérlegére.

Beszállítók

20 éves a Contitech makói gyára: az autóipar számára hűtő-fűtő csöveket gyártó cég 1995 év végén a Phoenix AG egyik legjelentősebb leányvállalataként nyitotta meg kapuit az egykori Taurus gumigyár helyén.

Egy másik mérföldkő is elérkezett: 2005-ben rakták le az AGC tatabányai autóüveggyárának alapkövét, egy évre rá kezdődött meg a tömeggyártás Komárom-Esztergom megye székhelyén.

Ismét lesz acélgyártás Diósgyőrben: egy miniacélmű és a hozzá kapcsolódó hengermű kezdi meg a termelést a Diósgyőri Ipari Parkban, a tervek szerint a jövő év második negyedévében.

A Zöld Levegő Projekt Kft. buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentését elősegítő, kipufogóra szerelhető katalizátort készített. A cég olyan innovációs központ felállítását is tervezi, ahol a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket fejlesztenék és tesztelnék.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a tabi Flextronics International Kft. áll az első helyen 504,6 milliárdos nettó árbevétellel a somogyi vállalkozások TOP 100-as listáján.

Szolgáltatók

Nagyinterjút készítettünk a munkaerő-közvetítés specialistájának számító Hays Hungary ügyvezetőjével. Tammy Nagy-Stellini arra is válaszolt, vajon elférne-e hazánkban egy újabb autógyártó.

Tammy Nagy-Stellini

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely alapján a környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhatnak.

Négy nagy szakszervezeti tömörülés egységesen a minimálbér 9 százalékos és a garantált bérminimum 13 százalékos emelését támogatja.

A debreceni repülőtér trimodális logisztikai központjában megnyitotta első regionális szállítmányozási irodáját a Maltacourt fuvarozási csoport.

Az Edag mérnökcég azt tervezi, hogy már december 2-től bevezessék a részvényeit a tőzsdére. A kibocsátási érték várhatóan 216 millió euró lesz.

Oktatás

A 2016-tól Gyöngyösön induló középfokú gumiipari technikus és abroncsgyártó szakokra jelentkező diákok az Apollo Tyres abroncsgyárában sajátíthatják el a gyakorlati ismereteket, duális képzés keretében.

A nemzetpolitikai államtitkár szerint eredményes volt az idei évre meghirdetett külhoni magyar szakképzés éve program. A megkezdett fejlesztéseket folytatni kívánják, és jövőre a fiatal vállalkozókat szeretnék segíteni.

Gazdaság

A 2016-os adótörvények számos változást tartalmaznak. A módosítások egyik fontos célja az adminisztrációs, illetve a fizetési terhek további csökkentése, valamint a vállalkozói hitelek és növekedési programok, K+F kezdeményezések és a környezetvédelem támogatása.

A növekedési hitelprogram második szakaszában 1183,2 milliárd forint összegű szerződésről – amely 24 ezer 249 vállalkozás 40 ezer 724 ügyletéhez kapcsolódik – szolgáltattak adatokat a folyósító bankok a Magyar Nemzeti Banknak.

Októberben hirtelen megugrott a vállalati hitelfelvétel, ráadásul nagyobb részt devizában, ugyanakkor a cégek egyelőre nem tudták felhasználni a friss forrásokat, mert a felvett hiteleknél nagyobb összeget helyeztek el betétben.

Idén eddigi legmagasabb értékét érte el novemberben a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke; a felmérésben részt vevők a korábbiaknál kedvezőbben ítélték meg a feldolgozóipar rövidtávú növekedési esélyeit.

Változatos képet mutat ugyen a EUR/HUF devizakereszt heti árfolyamigadozása, ám a kilengések helyett inkább az EKB december 3-án bejelentett döntésének hatásai érdemelnek figyelmet, amelyek alighanem a következő héten éreztetik majd igazán hatásukat.

Kiemelt Partnereink