Trend Katalizátort fejlesztett buszoknak egy magyar cég

Katalizátort fejlesztett buszoknak egy magyar cég

MTI | 2015.12.04 08:49

Katalizátort fejlesztett buszoknak egy magyar cég

A Zöld Levegő Projekt Kft. buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentését elősegítő, kipufogóra szerelhető katalizátort készített. A cég olyan innovációs központ felállítását is tervezi, ahol a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket fejlesztenék és tesztelnék.

Hirdetés

Az úgy nevezett ZLP katalizátor prototípusát a társaság konzorciumi partnerével, az Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet Nonprofit Zrt.-vel együttműködve fejlesztette ki. A berendezés a buszok kipufogójára szerelve a légtérbe jutó szennyezőanyagok mennyiségét 80-90 százalékkal képes csökkenteni. A katalizátorhoz kapcsolódik egy szoftver is, amely folyamatosan tájékoztatja az autóbusz sofőrjét a jármű aktuális emissziós adatairól.

A Zöld Levegő Projekt Kft. egy innovációs központ felállítását is tervezi, amelynek célja, hogy az emisszió-csökkentéssel és a tüzelőanyag-felhasználás hatékonyabbá tételével kapcsolatos fejlesztések, innovációk számára a kutatáshoz és a prototípus-készítéshez megfelelő infrastrukturális hátteret tudjon nyújtani.

Az intézményt Békéscsabán építik fel a későbbiekben, az eddigi támogatást főként eszközbeszerzésre fordították. A program összköltségvetése 1 milliárd 422 millió forint. A Zöld Levegő Projekt Kft.-t 2012-ben három vállalkozás - a Kőrös Volán Zrt., a K+Q Kft és a Kat Tech Kft. - hozta létre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink