Elemzések Ez történt a 46. héten a járműiparban

Ez történt a 46. héten a járműiparban

autopro.hu | 2014.11.14 15:36

Ez történt a 46. héten a járműiparban

Míg képekben gazdag beszámolókat közöltünk a győri járműgyár üzemeiről, vezetőségi tagot cserélt a Rába, és sorra adták a témát a beszállítók: Knorr-Bremse, Bosch, Continental, Borgwarner... Közben 200 új buszt is vesz a BKK, de már megint nem a hazai gyártóktól.

Hirdetés

Az Audi Hungaria nem csupán a világ legnagyobb motorgyára, de a legnagyobb magyar gyárnak is tekinthetjük. Tekinthetjük bizony, hiszen alaposan körbenéztünk az új járműgyárban, fényképezőgépet is vittünk magunkkal, s annyi látnivalót találtunk, hogy külön cikkben számoltunk be a présüzem, a karosszériaüzem és a szerelde érdekességeiről.

Csökkent a Rába bevétele, de a hitelállománya is a harmadik negyedévben. - Az üzletfejlesztés áll az idei év fókuszában - mondta Pintér István elnök-vezérigazgató az elmúlt pénzügyi negyedév értékelésekor. Igazgatósági tagcsere is történt a Rába háza táján.

Még mindig Rába, de ezúttal valami más. Merthogy ezen a héten is tart még – reméljük, sokáig érezhető lesz – a Techtogether-hatás. A mérnökhallgatói rendezvényről nyilatkozik videóinterjúnkban a holding fejlesztési intézetének igazgatója.

Ugyanehhez a gondolathoz csatlakozott a Continental is, a vállalat kommunikációs munkatársa a frissdiplomásokkal, gyakornokokkal kapcsolatos lehetőségeket ismertette szakportálunk olvasóinak.

Hosszan tart a Techtogether-hatás

Bár az Airbus márkanév főként repülőgépek kapcsán ismerős, helikoptereket is gyártanak a franciák. Az Airbus Helicopters kvázi bejelentkezett a magyar hadseregnél azzal a nyilatkozattal, amely szerint negyven helikopter eladásával számolnak a magyar piacon a következő 10 évben, ezek egy részét hivatalos szervek számára kívánják értékesíteni.

Újabb példával igazoljuk, hogy a BMW szinte az „ötödik magyar autógyártó”. Megmutattuk ugyanis, hogy a 2-es sorozat Coupé modelljéhez hol készülnek az alkatrészek. Nem kevés hazai beszállító szerepel a listán...

Közben a szomszédos fővárosban, Pozsonyban legyártották a helyi Volkswagen üzem négymilliomodik termékét – egy Touareg lett az ünnepi példány.

A trendszetter Quashqai modelljeiből pedig immár 2 milliót gyártott a Nissan.

Frank Péterrel az okos kamionokról beszélgettünk

Frank Péterrel, a Knorr-Bremse hazai kutatás-fejlesztési igazgatójával egy beszállítói konferencián beszélgettünk az önvezérelt, „okos kamionok” kevéssé ismert, ám nem kevésbé izgalmas területéről. Kiderült, hogy magyar mérnökök is részt vesznek a fejlesztésekben.

A bowdengyártással foglalkozó, tatabányai székhelyű SCS Stahlschmidt ügyvezetői igazgatója cégük fejlesztési terveivel kapcsolatban adott interjút munkatársunknak.

A Liga Szakszervezetek borsodi szervezete tiltakozó akciót szervezett a Bosch miskolci gyára előtt, szerintük ugyanis félnek a beszállító munkatársai, túl nagy a fluktuáció. A Vasas Szakszervezet kritikusan tekintett a megmozdulásra, a helyszínen pedig a Bosch magyarországi csoportjának vezető képviselője jelezte, készek a párbeszédre.

Ellátogattunk a Borgwarner oroszlányi gyárába, ahol minőség-napot (Q-Day) szerveztek a munkatársaknak. Tudósításunkból kiderül, mit is jelent a nulla a köbön kifejezés.

Vajon mi köze a magyar nyelvújításhoz a járműiparban domináns szereplőnek számító robotgyártónak? Ebben az interjúnkban fény derül a titokra.

Alapvetően jó hír, hogy további mintegy 200 új buszt szerez be a BKK. A hazai ipar kevéssé lehet boldog, ugyanis MAN és Mercedes gyártmányokról van szó.

Nem élveznek előnyt a hazai buszgyártók

Az Automotive Hungary szakkiállításon készített interjúink sorát a méréstechnikával foglalkozó Falcon-Vision ZRt. igazgatósági tagjának válaszaival folytatjuk.

Hasonló területen végez szolgáltató tevékenységet a Hexagon Metrology Kft., a cég ügyvezető igazgatóját faggattuk a Hungexpo területén.

A Peugeot rendre megversenyezteti a műszaki tanácsadóit – az idei döntő a magyar csapat győzelmével zárult.

Újabb 21 villamos motorvonatot szerezhet be a MÁV a kormány döntése alapján, uniós források felhasználásával. A járművek a jövő év végétől 2017 elejéig állnak majd forgalomba a budapesti elővárosi vonalakon.

Ailer Piroska és Lepsényi István szignálta az együttműködési megállapodást

Fél évszázada zajlik mérnökképzés Kecskeméten. Az ehhez kapcsolódó ünnepségsorozat részeként stratégiai megállapodást kötött a Knorr-Bremse és a Kecskeméti Főiskola.

Amint már jeleztük: hosszan tart a Techtogether hatása. A mérnökhallgatói rendezvény a magyar műszaki felsőoktatás színe-javát megmozgatta, legalábbis ezt állítja a Járműipari Kutatóközpont projektvezetője.

Videóban is összefoglaltuk a Techtogether utolsó napjának izgalmait, ahol kiderült, ki nyerte a szaktudást és kreativitást is igénylő megmérettetést, ezáltal pedig az értékes jutalmakat. A zsűri elnökét szintén megszólaltattuk.

A BME Formula Racing Team nyerte a mérnökhallgatói versenyt

Uniós szabályozás miatt ezentúl új módszer szerint számolja a GDP-t a KSH. Az éves adatok felülvizsgálata szerint így 2013-ban 1,5 százalékos volt a GDP-növekedés 1,1 százalék helyett. A revízió következtében a KSH 0,2-0,2 százalékponttal felfelé korrigálta a 2011-es és a 2012-es GDP növekedési ütemet, amely így 2011-ben 1,8 százalékos GDP-növekedést, míg 2012-ben 1,7 helyett 1,5 százalékos csökkenést mutatott. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 29 ezer 846 milliárd forint volt 2013-ban, az egy főre jutó GDP érték 3,017 millió forint volt, ami vásárlóerő paritáson 17 ezer 642 eurónak felel meg.

Szintén KSH, szintén pozitív gazdasági hír: szeptemberben 7,6 százalékos növekedési ütemre kapcsolt az ipari termelés az előző havi 0,5 százalékról, a munkanaphatással kiigazított mutató pedig a kibocsátás 5,2 százalékos emelkedését jelzi az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az előző héthez hasonlóan következetesen viselkedett a forint a devizapiacon, legalábbis az euróhoz viszonyított árfolyam esetében. Csakhogy amíg a múlt héten rendre gyengült a magyar fizetőeszköz értéke, most egyre erősödött - a 310-es érték környékéről indulva péntek délutánra a 306-os értékig jutott a forint az euróval szemben.

Kiemelt Partnereink