Szolgáltatók Balogh Ferenc: mikrométertől kilométerig mérünk

Balogh Ferenc: mikrométertől kilométerig mérünk

autopro.hu | 2014.11.10 10:03

Balogh Ferenc: mikrométertől kilométerig mérünk

Az Automotive Hungary szakkiállításon a Hexagon Metrology Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

Hirdetés

– Mi a fő tevékenységük?
– Méréstechnikával foglalkozunk, a Hexagon Metrology világcég részeként. Száz százalékban a svéd anyacég a tulajdonosunk, az összes nagy ipari országban saját gyártóbázissal rendelkezik globális vállalatunk. Európában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Európán kívül az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában is van gyára a Hexagon Metrology-nak. A kiterjedt gyártóhálózat mellett megfelelő kereskedelmi hálózat is kiépült, ennek mi is részesei vagyunk. A méréstechnikán belül hosszméréssel foglalkozunk, a mikrométertől a kilométerig mérünk. Az autóiparban például motorok, komplett autókarosszériák mérésével foglalkozunk. Emellett akkreditált kalibráló laboratóriumot is üzemeltetünk az ISO 17025 szabványnak megfelelő eljárásokkal.

Balogh Ferenc gépészmérnökként végzett a Műegyetemen, 1987 óta dolgozik a cég jogelődjeinél, 2012 óta ügyvezető igazgató

– Idehaza kik a jelentősebb partnereik?
– Az Audi Hungaria gyárában jelenleg 46 nagy mérőgépünk üzemel, ezeket főleg a motorgyártásban használják, valamint a karosszéria-prototípusok gyártásánál. Az Opelnél is tíznél több gépünk van Szentgotthárdon, autóipari beszállítóknál is jelen vagyunk. Olyan gyártóknál is üzemelnek mérügépeink, ahol forgácsolt alumíniumból például szivattyúházakat vagy féknyergeket készítenek. Öt-tíz gépünk van közepes, egy-kettő kisebb beszállító cégeknél. Felhasználóink 60-70 százaléka autóipari gyártócég.

– Mi jellemzi a mérőeszközeiket?
– Automatizált, három dimenzióban mérő gépekről van szó – bonyolult térbeli összefüggéseket lehet általuk értelmezni a különböző munkadarabokon. Egy adatfeldolgozó szoftver segítségével értékeljük ki, hogy például a furatok milyen tűréssel lettel legyártva. A mérésekkel a tervdokumentációban lévő műszaki szándékot ellenőrizzük, vagyis azt, hogy a gyártás során miként sikerült megvalósítani a célokat. Ez a minőség-ellenőrzési rendszer az autóiparban, ahol nagy sorozatban gyártanak termékeket, kiemelten fontos.

– Hogyan zajlanak a mérések?
– A méréstechnikának megvannak a saját rendezőelvei. Ha valaki gyárt egy nap alatt mondjuk ezer darab alkatrészt, akkor abból különböző módszerek alapján például 50-60 darabot mérnek le. Statisztikai adatfeldolgozó szoftverek kiértékelik az eredményeket, gyakoriságfüggvények segítségével. Ezekből az eredményekből látszik, hogy egyes mérések milyen irányba tartanak, milyen határon belül vannak. Ebből a technológusok következtetéseket tudnak levonni arról, hogy bele kell-e avatkozni a termelésbe, vagy sem.

A vállalat standja az Automotive Hungary helyszínén

– Milyen nagyságrendű a cégük?
– Itthon, forintban számolva milliárdos a forgalmunk. A méréstechnikai világpiacon a Hexagon Metrology részesedése 45-50 százalék között ingadozik. Nagyjából 2400 aktív szabadalom van az anyacég birtokában. Ez azért fontos, mert innovációval tudnak extraprofitot elérni a partnereink is. Csúcstechnikai iparágról van szó, ami rendkívül tőkeigényes, de a befektetéseknek idővel megjön a hasznuk. A jelentős autóipari gyártóknál is azért van sok gépünk, mert nagyon pragmatikus minőségorientált cégekről van szó, és ahhoz a színvonalhoz, amit ők képviselnek, nyilvánvalóan profresszionális berendezések szükségesek.

– Miért jöttek le a kiállításra?
– A jelenlétünkkkel demonstráljuk, hogy az autóipari cégek fontosak számunkra. Itt kell lenni, meg kell mutatni magunkat a létező partnereinknek is. Mindig van olyan újdonság, amiről itt közvetlenebbül lehet értesülni.

Kiemelt Partnereink