Elemzések Jön a fenntartható akku, amihez csak faforgács kell

Jön a fenntartható akku, amihez csak faforgács kell

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.01 10:21

Jön a fenntartható akku, amihez csak faforgács kell

Fotó: Pexels

Egy új-zélandi vállalat a kidobott faforgácsból szintetikus grafitot állít elő, amelyet elektromos autók akkumulátoraiban lehet felhasználni, így fenntarthatóbbá téve az akkugyártást.

Hirdetés

Az anyagot az EU-ban és az Egyesült Államokban gyártják, csökkentve ezzel a kínai grafitszállításoktól való függőséget. A CarbonScape az erdészeti ipar melléktermékeinek hőkezelésével, az úgynevezett termokatalitikus grafitizálással állítja elő a biografitot. Ezáltal faszén keletkezik, amely katalizálható és tisztítható akkumulátor-anód minőségű grafittá.

A startup szerint alternatív grafitjuk fenntarthatóbb megoldás, és segíthet Európának csökkenteni a Kínától való függőségét a lítium-ion akkumulátorok tekintetében.

Fenntartható alapanyag váltaná a károsat

Az elektromosautó-akkumulátorok gyártásának alappillére jelenleg bányászott természetes grafitból vagy kőolajtermékekből származó szintetikus grafitból származik. Ivan Williams vezérigazgató szerint a CarbonScape biografitja sokkal bolygóbarátabb. „A „hagyományos” szintetikus grafit előállításához fosszilis tüzelőanyag-alapú alapanyagokat, például kőszénkátrány-szurkot és kőolajkokszot, valamint fosszilis tüzelőanyaggal működő eljárásokat használnak” – mondja.

A természetes bányászott grafit súlyos terheket róhat a közösségekre, az állatokra és a környezetre, valamint a kitermelési és gyártási folyamatok egyaránt, amelyek egyetlen tonna anód minőségű grafit előállításához szükségesek ebből a nyersanyagból, és 15 tonna karbonlábnyomot hagynak maguk után. Ehelyett erdészeti melléktermékekből, például faforgácsból állítják elő a biografitot.

„Ezeknek a széles körben elérhető, fenntartható alapanyagoknak a felhasználásával termékünk megköti azt a szenet, amely egyébként kibocsátott volna, amikor elkorhadnak” – mondja Williams. A technológiánk klímapozitív alternatívát jelent a lítium-ion akkumulátorok számára veszélyes anyag helyett. A biografitgyártás az akkumulátorgyárak közelében is történhet, ami tovább csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a szállítási távolságok csökkentésével.

Csökkentheti a Kínától való függőséget

A CarbonScape azt reméli, hogy az biografit segíthet a nyugati országoknak abban, hogy csökkentsék Kínától való függőségüket az LFP – lítium, vas, foszfát – akkumulátorok tekintetében, amelyekkel sok elektromos jármű fut. A Statista adatai szerint 2022-ben Kína körülbelül 5,5 millió akkumulátoros járművet gyártott – ami az abban az évben gyártott globális elektromos járművek több mint felét jelenti.

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a CarbonScape rendszeréhez túl nagy mennyiségű faaprítékra van szükség, és nem olyan költséghatékony, mint a grafit. Williams szerint azonban „az Európában és Észak-Amerikában évente előállított erdészeti melléktermékek kevesebb mint 5 százalékának felhasználásával 2030-ra biografittal tudjuk kielégíteni a teljes globális grafitigény felét a hálózati méretű és elektromos járművek akkumulátorai iránt. Fenntartható alapanyagok és megújuló energia, azaz nem véges erőforrások felhasználásával készítjük a biografitot, amely egyedülállóan vonzó az vevők számára, viszonylag hosszú távú árbiztonsága miatt” – teszi hozzá.

2023-ban a CarbonScape 16,7 millió eurós finanszírozást biztosított a finn-svéd erdészeti cégtől, a Stora Ensotól és a hongkongi akkumulátorgyártó Amperex Technology Ltd-től (ATL). Williams azt állítja, hogy a beruházás finanszírozza az európai és az Egyesült Államokban található kereskedelmi biografit-gyárak építését. Ez az innováció éppen jó pillanatban jön, amikor is a virágzó elektromos járművek piacán megugrott a grafit iránti kereslet. A Project Blue tanácsadó cég előrejelzései szerint 2030-ra a világ 777 ezer tonnás grafithiánnyal néz szembe – írja az euronews.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink