Elemzések Emberek okozták a legtöbb ellátási zavart

Emberek okozták a legtöbb ellátási zavart

autopro.hu/V.M. | 2022.02.01 07:22

Emberek okozták a legtöbb ellátási zavart

Fotó: Pixabay

A szoftveres ellátási láncokhoz tartozó menedzsmentrendszereket fejlesztő amerikai Resilinc adati szerint az ellátási láncokban tavaly 88 százalékkal több zavar jelentkezett, mint egy évvel korábban, az események 90 százaléka pedig emberi eredetű volt.

Hirdetés

Az ellátási lánci zavarok hat leggyakoribb oka 2021-ben a gyártüzek, az összeolvadások/felvásárlások, az üzletrészek tulajdonosváltása, a gyártás megszakadása, a vezetőváltások, illetve az alkatrészhiány voltak.

Minden kategória közül a legnagyobb mértékben, 452 százalékkal az alkatrészhiányra visszavezethető zavarok gyakorisága nőtt. A Resilinc rendszerein keresztül összesen 491 figyelmeztetést küldtek ki a chipek, műanyagok, papírok és nyersanyagok hiányáról. Az alkatrész- és nyersanyaghiányok hajtóerejét képzik a költség- és az ellátási láncok optimalizálását célzó konszolidációknak, valamint összeolvadásoknak – jegyzi meg elemzésében a vállalat.

Gyakori tűzoltás

A vásárlókat érintő potenciális ellátási zavarokról a Resilinc rendszerein keresztül 11.642 értesítést küldtek ki, 88 százalékkal többet, mint 2020-ban. A zavarok közül 7025, vagyis 60 százalék elég jelentős volt ahhoz, hogy a Resilinc rendszerében összehívják a WarRoom virtuális platformot, amit használva a beszállítók és vásárlóik együttműködve próbálhatnak megoldásokat keresni. 2021-ben a WarRoom szolgáltatással 105 százalékkal többször éltek, mint az előző évben, főként a járványnak, és az általa okozott alkatrész- és dolgozóhiánynak betudhatóan.

Európa sokat szenvedett, de nem a legtöbbet

A Resilinc adatai régiós bontásban is elérhetőek. Eszerint a legtöbb, 5417 alkalommal Észak-Amerikában volt zavar, amit Európa követett 2838, majd Ázsia 2128 esettel.

Az emberi egészséghez, többek között a járványügyi intézkedésekhez kapcsolódó zavarok száma 68 százalékkal esett éves összevetésben, ennek ellenére a Resilinc értékelése szerint a helyzet továbbra is súlyos volt.

Az adatokat idéző Material Handling & Logistics cikkéből továbbá az is kiderül, hogy a munkaerőhöz köthető zavarok száma 156 százalékkal haladta meg a 2020-ast. A szélsőséges időjárás 130, míg a kibertámadások 143 százalékkal több alkalommal okoztak fennakadásokat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink