Elemzések Eldurvulni látszik az olajárháború

Eldurvulni látszik az olajárháború

autopro.hu | 2014.12.23 13:03

Eldurvulni látszik az olajárháború

Megszólalt az OPEC vezére. A szavai alapján könnyen lehet, hogy sokkal olcsóbban tankolhatunk jövőre, ezzel együtt viszont kemény idők elé néz a világgazdaság.

Hirdetés

Eddig talán kevéssé ismerte a világ Ali Naimi nevét, aki azonban egy csapásra beírta magát a "világ urai" képzeletbeli enciklopédiába. Szaúd-Arábia olajipari minisztere kvázi az OPEC olajkartell fővezére, aki elérkezettnek látta az időt, hogy még jobban felforgassa a világ energiapiacát.

Ali Naimi, Szaúd-Arábia olajipari minisztere

A Middle East Economic Survey című nemzetközi gazdasági szaklapnak adott interjúban ugyanis a miniszter úgy fogalmazott: számukra "nem érdekes, hogy az olaj 20, 40, 50 vagy 60 dollárba kerül". Amit eddig csak sejteni lehetett, most ki is mondta Ali Naimi: az OPEC stratégiájában jelentős változás történt. Korábban az volt a cél, hogy magasan tartsák az olajárat, most viszont a piaci részesedés védelme a legfontosabb, bármi áron.

Ez a "bármi áron" már egy ideje komoly fejfájást okoz Oroszországnak és az Amerikai Egyesült Államoknak egyaránt, rajtuk keresztül pedig mind a közvetlen partnereik, mind a globális gazdaság megszenvedi a nem csupán az energiapiacra kiterjedő bizonytalanság következményeit.

Az egyszeri autós persze a fuvarozó cégekkel karöltve örül a rövid távú hatásnak, hiszen soha nem látott lejtmenetet produkál az üzemanyagok ára a kutaknál.

Az olajárak csökkenése mögött meghúzódó világhatalmi játszmáról, s annak hatásairól ebben az elemzésünkben írtunk részletesebben. Akkor még nem volt nyilvánvaló, hogy az OPEC ennyire elszánt a piaci részesedés növelését, avagy visszaszerzését illetően. A 60 dolláros olajár (a nyersolaj világpiaci ára) nagyon messze van az orosz kormány jövő évi költségvetésben tervezett 100-as értékétől - pedig itt áll most az irányadó orosz Brent olajfajta ára, a bejelentés hatására ugyanakkor tovább csökkkenhet ez az érték. Az amerikai WTI még ennél is szerényebben teljesít, 56 dollár környékén áll karácsony előtt a mutató.

A Financial Times drámai szakpolitikai fordulatnak nevezi Naimi kijelentéseit, nem véletlenül. Szavai nyomán ugyanis ismét gyengülhet a rubel (nem tudni, van-e annyi tartaléka Oroszországnak, amivel a jelenleginél is alacsonyabb olajárat kompenzálni tudna a főként a nyersanyagaiból élő állam), ami kihatással lehet a forintra ugyanúgy, mint Európa növekedésére. A WTI miatt közben a tengerentúliak aggódhatnak, bár az oroszok alighanem nagyobb bajban vannak.

Az OPEC képviselője szerint elképzelhető, hogy elbúcsúzhatunk a 100 dollár feletti olajáraktól. A közel-keleti országok hosszú ideig képesek eltűrni, ha az olaj ára alacsony.

A miniszter szerint az olajkartell tagjai azt szeretnék üzenni a világnak, hogy csak azok az országok érdemelnek részesedést az olajkitermelésben, melyek hatékonyan tudnak termelni.

Nem vonulhat tehát "téli álomra" a világ gazdasága, a magyar befektetőknek, döntéshozóknak is ébernek kell lenniük az óév végén és az újabb év kezdetén.

Kiemelt Partnereink