Elemzések Duplázhat idén az e-autók piaca Európában

Duplázhat idén az e-autók piaca Európában

autopro.hu/Sz.K. | 2018.01.31 06:30

Duplázhat idén az e-autók piaca Európában

A teljesen elektromos autók eladásai idén várhatóan 200 ezer fölött lesznek. Ez főleg az új Nissan Leafnek, és egy sor prémium kategóriás európai elektromos autónak köszönhető, melyeket azért terveztek, hogy megdöntsék a Tesla dominanciáját.

Hirdetés

Lassan, de biztosan terjednek az elektromos járművek az előrejelzések szerint: az irántuk jósolt kereslet 2020-ra elérheti a 600 ezret, 2022-re pedig akár az évi egymilliót is átlépheti. Az LMC elemzői szerint ez egy nagy ugrás a tavalyihoz képest, amikor is először lépték át a százezres eladásokat az európai autópiacon.

A Nissan Leaf mellett a Jaguar I-Pace és a Porsche Mission E debütálását is várhatjuk. A három prémiumkategóriás modell nagy figyelmet irányít majd az elektromos autók piacára, az eladásokat mégsem ezek fogják megdobni.

A LMC úgy látja, hogy a jövőbeli növekedés a szegmensben a jelenlegi piacvezetőknek lesz majd köszönhetőek. Így 2020-ban a Tesla Model 3 fog vezeti, amit a Renault Zoe, a BMW i3 és a Nissan Leaf követ majd. A Volkswagen ID pedig várhatóan ötödikként fog szerepelni. Fontos megjegyezni, hogy a 2020-as előrejelzés nagyban hasonlít a 2017-es sorrendhez.

Annak ellenére, hogy Európában Németország piacvezető az autó eladásokban, tavaly csak a harmadik volt az elektromos autók eladásaival. A listát Norvégia vezette, ahol minden ötödik eladott autó elektromos volt, utána pedig Franciaország következett. Persze ahogy a német gyártók sorra előállnak e-modelljeikkel, a mostani papírforma a jövőben könnyedén borulhat.

Az LMC elemzései szerint 2019-re a német lesz a legnagyobb európai elektromosautó-piac, 71 ezer eladott darabbal, ami 2022-re a 200 ezret is elérheti. Ugyanebben az évben az Egyesült Királyság átveheti a második helyet.

Az elektromos autók eladásainak növelése különösen fontos lesz, ha a gyártók meg akarnak felelni a szigorúbb emissziós szabályozásoknak: a VW-konszern tervei szerint 2025-re autóinak negyedét elektromos hajtással fogja eladni, mely nagyjából hárommillió darabot jelent évente. A cégcsoportnak 2025-re 50 teljesen elektromos modellje lesz elérhető.

Más európai autógyártók is optimistán állnak a jövőbeli elektromos portfóliójukhoz. A BMW 2025-re egy tucat teljesen elektromos autót fog piacra dobni. A Mercedes-Benz tíznél is több elektromos modellt kínálna 2022-re EQ almárkája alatt. Persze 2020-ra más márkák is előrukkolnak majd elektromos modelljeikkel, beleértve a Fordot, a Peugeot-t, a Citroent, a Minit és a Volvót is.

Kiemelt Partnereink