Elemzések Continental: olcsóbb gépekre vágynak a gazdák

Continental: olcsóbb gépekre vágynak a gazdák

autopro.hu/V.M. | 2023.11.12 12:19

Continental: olcsóbb gépekre vágynak a gazdák

Fotó: Continental

A Continental négy kontinens öt országának gazdálkodóit kérdezte meg aktuális kihívásaikról és igényeikről. A felmérésből kiderült, hogy a mezőgazdasági szakembereknek mindenekelőtt megfizethetőbb berendezésekre van szükségük, és egyre nagyobb árnyomással kénytelenek megbirkózni a növekvő lakosság etetése közben.

Hirdetés

A Continental felkérésére az Innofact AG piackutató több mint 500 gazda körében végzett felmérést Németországban, Franciaországban, Japánban, az Egyesült Államokban és Brazíliában.

A megállapítások egyike, hogy a szakemberek nagy része nem érzi, hogy felkészült lenne működését fenntarthatóbbá és hatékonyabbá alakítani – csak a gazdák 45 százaléka válaszolta, hogy már rendelkezik a szükséges technológiával. Ugyanakkor a megkérdezettek szeretnének hozzájárulni a környezetbarát gazdasághoz, ugyanis majdnem tízből kilenc válaszolta, hogy fontosnak tartja a gazdaságokban használt eszközök fenntarthatóságát.

Philip Nelles, a Continental igazgatóságának ContiTech üzleti területért felelős tagja az eredményeket kommentálva elmondta: „A mezőgazdaság azzal a kihívással néz szembe, hogy etesse a világ növekvő népességét. Ezzel egy időben egy messze mutató átalakuláson megy keresztül a nagyobb digitalizáltság és fenntarthatóság felé haladva. Az olyan technológiai vállalatoknak, mint a Continental az is feladata, hogy támogassa a gazdákat ebben az átmenetben.”

Nincs idő a jövőre a jelen problémái miatt

Az ENSZ előrejelzése szerint 2030-ra a gazdáknak a mainál félmilliárddal nagyobb, 8,5 milliárdos népességet kell ellátniuk. Emellett azonban más kihívásokkal is meg kell küzdeniük, például az árnyomással, amit a Continental felmérésében résztvevők 72 százaléka jelölt meg jelentős problémaként. Miközben a gazdák a termékeiket egyre alacsonyabb áron tudják értékesíteni, az energia, a munkaerő és a műtrágya ára emelkedik.

Ezenkívül a szakemberek többsége (69 százaléka) a termőföld gyenge minőségét, a gépek rendelkezésre állását és minőségét (68 százalék), a klímaváltozást (63 százalék), a szabályozási elvárásokat (59 százalék) és a szakemberhiányt (53 százalék) is a helyzetüket nehezítő tényezőként nevezte meg. A Continental szerint mindezek a problémák kevés időt hagynak a gazdáknak arra, hogy a technológiai átalakulásba fektessenek.

Változtatniuk kell a gyártóknak

A Continental arra is kíváncsi volt, hogy a gazdák mire vágynak a gépgyártóktól. A legtöbben, 64 százalékuk a megfizethető árú gépeket jelölte meg. Emellett azonban felhasználóbarátabb megoldásokat, utólag fejleszthető és átszerelhető berendezéseket és a megfelelő használatot segítő képzéseket is sokan szeretnének – utóbbi igényekkel a megkérdezettek 43 és 37-37 százaléka rendelkezik.

A Continental maga is választ kíván adni ezekre az igényekre és problémákra. A vállalat a hannoveri Agritechnica mezőgazdasági gép vásáron állítja ki termékei egy részét november 12-18. között. Ezek között mesterséges intelligencián és autonóm mobil robotokon alapuló megoldások, érzékelők és abroncsok egyaránt vannak. A vállalat szerint a mezőgazdasági célú fejlesztései során a más iparágakban, például a bányászatban vagy az autóiparban szerzett tapasztalatait is hasznosítani tudja.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a hannoveri eseményen egy másik nagy német autóipari beszállító, a Bosch is jelen lesz. A vállalat egyebek mellett a gépek hatékony és biztonságos navigációját segítő rendszereket fog bemutatni.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink