Trend „Látással” ruházza fel a mezőgazdasági gépeket a Bosch

„Látással” ruházza fel a mezőgazdasági gépeket a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2023.11.10 07:21

„Látással” ruházza fel a mezőgazdasági gépeket a Bosch

Fotó: Bosch

A szenzoralapú asszisztens rendszereknek nem csak az autókban, de a mezőgazdasági gépekben is helye van. A Bosch Engineering olyan szenzorokat készül bemutatni, amik a földeken közlekedő járművek „szemeiként” funkcionálva járulhatnak hozzá azok jobb és biztonságosabb navigációjához.

A Bosch a hannoveri Agritechnica mezőgazdaságigép-kiállításon, november 12-18. között fogja bemutatni érzékelőrendszereit, köztük az újonnan fejlesztett ultrahangos rendszert, illetve a teljesen átdolgozott magas felbontású radarrendszerét, amivel a korábbinál pontosabban deríthetőek fel az egymáshoz közeli objektumok.

„A magas teljesítményű körkörös szenzorjaink segítenek számunkra biztonságosabbá tenni a mobil mezőgazdasági gépeket, valamint lehetővé teszik a munka nagyon precízen végzését olyan területeken, ahol gyakran nehéz navigálni” – mondta Philipp Kurek, a Bosch Engineering nem közúti megoldásokért felelős vezetője.

Nagy pontosság hanggal és radarjellel

A Bosch mezőgazdasági berendezésekhez tervezett ultrahangos rendszere akár 360 fokos körben is pásztázhatja a jármű körüli területet összesen tizenkettő szenzorral. Ezek beállítástól függően egyszerűen csak távolságot mérnek vagy a környező objektumok pontos lokalizálását is végzik. Utóbbi esetében egy algoritmus határozza meg az objektum helyzetét háromszögelés segítségével. Az érzékelők részei lehetnek olyan asszisztens rendszereknek, melyek megakadályozzák a jármű kijelölt útvonalról letérését vagy automatikus vészfékezést indítanak.

A radarrendszerének új generációját 2024-ben fogja piacra dobni a Bosch. Az autóipari technológián alapuló képalkotó radar rendszer tízszer akkora felbontást szolgáltat, mint elődje. A radarok 3 dimenziós pontfelhőt alkotnak a visszavert jelekből, ez a felhő alkalmas az egymáshoz közeli tárgyak beazonosítására, vagy például a munkagépre szerelt eszközök talajtól való távolságának pontos korrekciójára.

A kamerák is szerephez jutnak

A harmadik Hannoverben kiállítandó termék egy több kamerás rendszer, amelynek a jármű környezetét ábrázoló 360 fokos képét egy kijelzőn láthatja a jármű vezetője. A vezérlés a kijelzőn elhelyezett gombokkal történik, ezekkel a többféle kamerakép között is váltani lehet. Az operátor igénye szerint a hátsó és elülső kameraképek, panoráma képek, illetve a 360 fokos kép között választhat, és egyszerre akár többet is megjeleníthet osztott képernyős üzemmódban. A panoráma kép használatával a jármű előtti vagy mögötti terület 180 fokos látószögben tekinthető meg.

A járművekre utólag is felszerelhető rendszer négy kompakt kamerából, egy univerzális kábelkötegből, egy tíz col képátlójú kijelzőből és kamerarögzítő elemekből áll. „A teljes csomag így mindent tartalmaz, ami egy gyors és egyszerű felszereléshez kell, függetlenül a jármű márkájától, típusától és gyártási évétől” – áll a Bosch közleményében.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink