Elemzések Az alternatív hajtásoké az elsőbbség az EU-ban

Az alternatív hajtásoké az elsőbbség az EU-ban

autopro.hu/V.M. | 2023.02.01 17:22

Az alternatív hajtásoké az elsőbbség az EU-ban

Fotó: BMW Pressroom

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) közzétette a 2022-es újautó-értékesítések hajtásrendszerek szerinti bontását. Ezek szerint az előző év utolsó három hónapja volt az első negyedév, mikor az Európai Unióban több alternatív hajtású személyautót értékesítettek, mint benzin-, illetve dízelhajtásút.

Az október-decemberi időszakban az unióban forgalomba helyezett új autók 53,1 százaléka rendelkezett alternatív hajtástechnológiával – valamilyen elektromossal, gáz- vagy egyéb hajtással. A teljes tavalyi évben ezen típusok értékesítési darabszáma elérte az 1,3 milliót.

2022-ben a benzines és dízelüzemű autók még mindig az eladások több mint felét adták, részesedésük azonban tovább csökkent. A benzines gépkocsik részaránya a 2021-es közel 40 százalékról 36,4, míg a dízeleké 19,6-ról 16,4 százalékra esett.

Tavaly, bár az év második felében a piac megélénkült, 4,6 százalékkal 9,3 millióra esett az uniós személyautó-értékesítések száma, ami 1993 óta a legalacsonyabb értéknek számít.

A zsugorodás ellenére az akkumulátoros elektromos autók eladásai növekedtek, és ezzel együtt részesedésük is: a tavaly regisztrált új autók 12,1 százaléka rendelkezett csak akkumulátoron alapuló hajtással, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi mintegy kilenc százalékhoz képest.

A hálózatról tölthető hibridek és az egyéb elektromos hibridek részesedése szintén nőtt, 8,9-ről 9,4, illetve 19,8-ról 22,6 százalékra. Utóbbiak ezzel a második legnépszerűbb járműkategóriának számítottak a benzines modellek után.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink