Elemzések Akkumulátorgyártást és kapacitásbővítéseket hozott 2020

Akkumulátorgyártást és kapacitásbővítéseket hozott 2020

Végh Martin | 2021.01.01 16:23

Akkumulátorgyártást és kapacitásbővítéseket hozott 2020

Fotó: SK Battery Hungary

Tavaly elindult az akkumulátorgyártás az SK Innovation magyarországi gyárában, a Continental pedig új tesztpályát adott át Veszprémben. A nagyok mellett azonban a kisebb beszállítóknak sem kell szégyenkezniük, ugyanis a koronavírus-járvány ellenére több milliárd forint értékben végeztek fejlesztéseket az elmúlt évben. Összeszedtük, hogy 2020-ban milyen beruházásokat valósítottak meg Magyarországon a hazai és külföldi gyökerű autóipari beszállítók.

Hirdetés

Februárban átadták a Linamar Hungary Zrt. békéscsabai elektromobilitási központját, ahol elektromos járművekhez fognak sebességváltókat gyártani.

Márciusban a Continental nyitott prémium gyorsszervizt Újbudán. A személyautókat és motorkerékpárokat egyaránt fogadó létesítményben többek között légkondicionáló-tisztítást és fényszóróállítást is végeznek. Emellett a salgótarjáni Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. egymilliárd forintból bővítette termelőkapacitását.

Májusban a dunaújvárosi Momert Zrt. fejlesztette gyártókapacitását fémmegmunkáló gépek beszerzésével, több mint 400 millió forintból. Ugyanebben a hónapban a Modine Hungária Kft. mezőkövesdi telephelye egy új kemencével bővült. Az üzemben később haszongépjárművek hűtőberendezéseit is gyártani fogják.

Júliusban új üzemcsarnokot adtak át Pécs déli ipari parkjában. A csarnokot a többek között gépjárműalkatrészeket gyártó Matro Kft. vette használatba. Nem sokkal később azt is megtudhattuk, hogy az SK Innovation frissen felhúzott komáromi egységében megindult az akkumulátorgyártás.

A műanyag alkatrészeket gyártó, székesfehérvári Trimetrik Kft. szeptemberben 320 millió forintból bővítette termelési kapacitását, a Continental pedig megnyitotta új, veszprémi tesztpályáját.

Novemberben a székesfehérvári Amplio Automatika Kft. közel egymilliárd forintból hajtott végre kapacitásbővítést. A vállalat elsősorban autóipari vállalatok gyártósoraira készít célgépeket. Az őszi hónapban továbbá a Schaeffler Savaria Kft. építés alatt álló második üzemében egy, az alumínium nyomásos öntésére szolgáló gépet telepítettek.

Decemberben a nagyatádi Büttner Kft. növelte termelőkapacitását mintegy egymilliárd forintból. A nagyrészt exportra termelő, főként szerszámlapok gyártásával foglalkozó vállalat egyebek mellett az autóiparnak szállít.

Kiemelt Partnereink