Elemzések A Tesla a nyertese a brit autópiaci zuhanásnak

A Tesla a nyertese a brit autópiaci zuhanásnak

autopro.hu/Sz.N. | 2020.05.07 16:20

A Tesla a nyertese a brit autópiaci zuhanásnak

Fotó: Tesla Motor

A koronavírus krízis izgalmas eredményeket hozott össze Nagy-Britanniában. A brit autópiac padlóra került, áprilisban összesen 4321 új autót vásároltak, melyek között csak az elektromos modelleknek sikerült megtartaniuk korábbi pozíciójukat, sőt, a Tesla nyertesként került ki.

Hirdetés

Az SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders, azaz Gépjárműgyártók és Kereskedők Társasága) eredményei szerint 31,8 százalékra nőtt áprilisban az elektromos autók piaci részesedése, mialatt a forgalomba helyezett autók száma általánosságban csökkent. A hónapban összesen 4321 új autót értékesítettek Nagy-Britanniában, mely 97 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évi 161 064 személygépjármű eladáshoz képest.

Minden idők legszokatlanabb eladási listája

Az elektromos modelleket sokkal kevésbé érintette a visszaesés abból adódóan, hogy 2019-ben még jóval kevesebbet értékesítettek belőlük. Áprilisban a Tesla Model 3 lett a legnépszerűbb modell. Az amerikai gyártó egészen a csúcsig menetelt a legkeresettebb autók listáján, ezzel 15 százalékos piaci részesedést (658 eladott jármű) szerezve a szigetországban áprilisban értékesített modellek listáján. Az eddig látott legszokatlanabb eladási listán a Jaguar I-Pace szerepel második helyezettként a hónapban eladott 367 személygépjárművével. A Nissan Leaf csupán a kilencedik helyre tudta felküzdeni magát a brit listán, annak ellenére, hogy 72 járművet értékesített a hónapban.

Az elektromos autók szokatlanul magas eladását a céges flottavásárlásokkal magyarázzák. Az SMMT szerint ezek tették ki az összes áprilisi autóvásárlás 70 százalékát. Az Egyesült Királyság jármű jövedéki adórendszerében nemrég bevezetett változások miatt az elektromos autók mentesülnek a természetbeni juttatások után fizetendő adó alól, így növelik népszerűségüket a flottavásárlóknál. A Tesla esetében nagyszámú online rendelés érkezett még a korlátozások bevezetése előtt – írta az Autocar.

2019 áprilisában még csupán 95 plug-in hibrid és 48 hibrid modell értékesítettek Nagy-Britanniában.

Jelentős csökkenéssel számolnak

Összességében az SMMT előrejelzései az idei évre vonatkozóan meredek csökkenést mutatnak az autópiacon, a társaság 1,68 millióra rontotta az új autók forgalomba helyezésére vonatkozó számát is. Mindezzel a szektor alulmúlhatja az eddigi legrosszabb, 1992-es teljesítményét és bőven a pénzügyi válságban tapasztalt szint alá kerül. Ennek ellenére az akkumulátoros elektromos autók piaca a várakozások szerint 2020-ban a duplájára, azaz 77 300 modellre bővülhet azáltal, hogy új modelleket mutatnak be.

Kiemelt Partnereink