Elemzések A járműipar jövőjéről tárgyaltak Németországban

A járműipar jövőjéről tárgyaltak Németországban

autopro.hu/P.B. | 2023.01.12 09:20

A járműipar jövőjéről tárgyaltak Németországban

A kép illusztráció, Olaf Scholz (balra) a ZF gyárában tesz látogatást a fotón | Fotó: Twitter/Olaf Scholz

A mobilitási csúcstalálkozónak nevezett eseményen az energiaárakról és a környezetvédelmi normákról beszélték a legtöbbet. A találkozón Olaf Scholz német kancellár mellett a német autógyártók vezetői, a Tesla, a Northvolt és német chipgyártók vettek részt.

Hirdetés

Az éves csúcstalálkozót korábban csak autógyártók számára szervezték meg, de ezúttal az eseményt „mobilitási” csúcstalálkozónak nevezték el, ami a szélesebb fókuszt jelzi. Valóban szélesebb is a résztvevők listája, amin első alkalommal szerepel a svéd Northvolt.

Érdekesség, hogy a Tesla nem szerepelt a vendéglista első vázlatán, de egy résztvevő szerint ugyanakkor jelen volt az eseményen a német Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz és Opel autógyártókkal együtt – tudta a meg a Reuters.

Nem mindenki szerint elég széles a spektrum

A csúcstalálkozóra meghívottak körét kritizálta az ADFC kerékpáros klub és az „Allianz pro Schiene” vasúti egyesület is, mivel szerintük az még mindig túlságosan autóközpontú. „A mobilitás csak egy új címke a régi tartalommal” - mondta Dirk Flege, az Allianz pro Schiene munkatársa.

Míg a napirendi pontok az autók összekapcsolásától az ellátási lánc ellenálló képességéig széles skálán mozogtak, a legmélyebben megvitatott témák az autók károsanyag-kibocsátási normáiról szóló Euro 7-es jogszabályok és az alacsonyabb energiaárak voltak.

A német kormány részéről ott volt Olaf Scholz kancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter, Volker Wissing közlekedési miniszter és Hubertus Heil munkaügyi miniszter is.

A résztvevők szerint a találkozót gyakrabban kellene megtartani, és „továbbra is szorosan együtt fognak dolgozni olyan témákban, mint a nyersanyagellátás, az akkumulátorcellák gyártása és a félvezetőgyártás” annak érdekében, hogy Németország és Európa még ellenállóbbá váljon.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink