Elemzések A japán vásárlók jól jártak az oroszok elleni szankcióval

A japán vásárlók jól jártak az oroszok elleni szankcióval

autopro.hu/P.B. | 2023.10.03 07:17

A japán vásárlók jól jártak az oroszok elleni szankcióval

Fotó: Pixabay

Az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók alaposan felforgatták az orosz autópiacot. Egy ideig a japán használt autók is jó alternatívának tűntek, ezt a lehetőséget Japán azonban augusztusban megszüntette, a hatás már látszódik.

Hirdetés

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, számos nyugati ország és vállalat vezetett be szankciót az agresszor ellen. Ennek lett a következménye az orosz autópiac átrendeződése is, új autók tekintetében Kína felé fordultak az oroszok, bár voltak próbálkozások Iránnal is. A használtautó-piacon a japánok kaszáltak nagyot egészen augusztusig, amikor Japán szigorított a szabályokon.

2022-ben a teljes japán használtautó-export negyedéért Oroszország felelt, az autók átlagára a 8200 dollárt is elérte, ami a 2020-as árak kétszeresénél is több volt – vagyis az oroszok rengeteg pénz voltak hajlandóak kiadni a japán autókért. Az idei első nyolc hónapban is virágzott az üzlet: augusztusig 303 ezer használt autót vásároltak az oroszok Japánból, viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy ugyanebbe a periódusban 606.950 új autót értékesítettek Oroszországban.

Megszűnt a lehetőség

Japán augusztusban már nemcsak a luxusautók, hanem minden nagyobb autó exportját megtiltotta Oroszország irányába. A Reuters cikke szerint csak az olyan használt autókat lehet Japánból Oroszországba vinni, mint a Toyota Yaris vagy a Honda Jazz. Az intézkedés hatására Japánban húsz százalékkal megnőtt a használt autók kínálata, az autók átlagos ára ugyanakkor hét százalékkal csökkent.

Persze nem mindenki járt jól a kialakult helyzettel: a toyamai székhelyű SV Alliance átlagosan 6500 használt autót küldött Oroszországba havonta júliusig a japán Fushikiből. A kikötő körülbelül 800 kilométerre van az oroszországi Vlagyivosztoktól, így a cég alaposan kivette a részét a háború óta tartó fellendülésből.

„Az üzlet körülbelül hetven százalékkal esett vissza, és néhány embert el kellett engednünk, mert nincs elég munka” - mondta Olesya Alekseeva, az SV Alliance logisztikai koordinátora.

Japán használt autókkal van tele Ázsia

Japán évtizedek óta vezető használtautó-exportőr. A kötelező ellenőrzések rendszere megnöveli a használt autók karbantartási költségeit a japán vásárlók számára, ezzel szemben az új autók vásárlásának finanszírozási költségei alacsonyak. Ennek eredménye az exportipar, amely több százezer használt japán autót értékesített Malajziából Mongólián és Pakisztánon át Tanzániába.

Takanori Kikuchi, a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium autóipari kereskedelempolitikáért felelős igazgatója elmondta, hogy a kormány „figyeli, hogy milyen hatással lesznek” az új szankciók erre az iparágra.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink