Elemzések A fémipart sem kíméli a koronavírus

A fémipart sem kíméli a koronavírus

Végh Martin | 2020.06.05 10:47

A fémipart sem kíméli a koronavírus

Fotó: European Aluminium

A fémek és fémtermékek európai árai több okból kifolyólag is már 2019-ben csökkenésbe kezdtek, idén pedig az ipari termelés koronavírus-járvány miatti bezuhanása az árak további eséséhez vezetett. A vírushelyzet különösen rosszul érinti a nem vas fémek piacát, ahol egyes vállalatok akár a kereslet 50 százalékot is meghaladó esésével kell, hogy szembesüljenek.

Hirdetés

Az Európai Acélipari Szövetség szerint csak az biztos, hogy a járványhelyzet az ipari termelés leállása miatt jelentős negatív hatással lesz az európai acéliparra, pontos előrejelzések azonban még nem tehetőek a bizonytalanságra visszavezethetően. A szektort kifejezetten rosszul érinti, hogy a második legnagyobb acélfelhasználónak számító autóiparban március és április hónapokban szinte teljesen leállt a termelés.

Már tavaly elkezdődtek a gondok

A szervezetnek az európai acélszektor 2019-es helyzetét bemutató jelentése szerint az EU-s ipari termelés csökkenése 2019 második felében, az USA-val fennállt kereskedelmi konfliktus, valamint a brexit már az előző évben is rontották a szektor helyzetét. Tavaly az acél iránti kereslet 2012 óta a legnagyobb mértékben, éves összevetésben 5,3 százalékkal esett.

A romló piaci viszonyok sok acéltermék európai árában is megmutatkoztak. A belgiumi technológiai vállalatokat képviselő Agoria adatai szerint a rúdacélok, a profilacélok, a melegen hengerelt lemezek, a korrózióálló acéllemezek, illetve a bevonatos acéllemezek (ide értve például a horgonyzott vagy a műanyagbevonatos lemezeket) átlagárai 2019-ben egyaránt alacsonyabbak voltak, mint 2018-ban. A legnagyobb mértékben, 13,7 százalékkal a bevonatos acéllemezek értéke csökkent, míg más termékek esetében 5,9 és 0,9 százalék közti esés volt tapasztalható.

2020 első négy hónapjában a fentebbi termékek árai átlagosan 7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2019 azonos időszakában, idén januárról áprilisra pedig az árak 1,3 százalékkal estek. A viszonylag alacsony érték azzal magyarázható, hogy több termék ára is jelentős esésen ment keresztül a tavalyi év végére, emellett a vírushelyzet ellenére nem mindegyik termék ára csökkent tovább. A kivételek egyike a bevonatos acéltermékek voltak, melyek árszintje meglehetősen jelentős mértékben, 5,2 százalékkal emelkedett.

A nem vas fémek keresletét is megrázza a válság

A nem vas fémek bányászatával, feldolgozásával és újrahasznosításával foglalkozó EU-s vállalatokat képviselő Eurometaux egyik áprilisi jelentése szerint a koronavírus miatti gyárleállások egyes tagvállalatainál akár 50 százalékos vagy még nagyobb keresletcsökkenéshez is vezethetett. Az építőipari és autóipari visszaesés rendkívüli mértékben csökkenti a nem vasfémek piacát, ugyanis azoknak az adott fémtől függően 30 és 70 százalék közti részét e két iparág hasznosítja.

Az alumíniumfelhasználásnak például 36 százaléka kötődik a gépkocsigyártáshoz az összesen harminc európai ország alumíniumipari cégeit képviselő Európai Alumínium szerint. Egy Európában gyártott átlagos autó ma 180 kilogrammot tartalmaz a súlycsökkentést lehetővé tevő fémből, ami a jármű tömegének mintegy 12 százalékának felel meg.

Az ipari termelés megállása miatt a nyers alumínium, a réztermékek alapanyagául szolgáló elektrolitikus réz, a rézdrót, a például acélból készült alkatrészek galvanizálására használt cink, az elektromobilitás szempontjából is fontos nikkel, valamint a nyers ezüst európai árában átlagosan 14,7 százalékos esés ment végbe 2020 januárja és áprilisa között. A fémek értéke az idei év első négy hónapjában átlagosan 6,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Ami az árak vírushelyzet előtti alakulását illeti, az acéltermékeknél említett okokra visszavezethetően 2018 és 2019 között az elektrolitikus réz, a rézdrót, a cink, valamint a nyers alumínium esetében átlagosan 5,7 százalékos csökkenés történt, míg a nikkel és a nyers ezüst ára sorrendben 12,1 és 8,9 százalékkal emelkedett.

Kiemelt Partnereink