Elemzések A félvezetőgyártók a 2014-es év nyertesei

A félvezetőgyártók a 2014-es év nyertesei

Panker Gergő | 2015.02.05 05:44

A félvezetőgyártók a 2014-es év nyertesei

Az autóiparban használt félvezetők leggyorsabban növekvő felhasználási területei a hibrid és elektromos járművek piaca. Az IHS elemzése szerint a szegmens további bővülésre számíthat az infotainment és fejlett vezetést segítő rendszerek terjedésével.

Hirdetés

Az IHS Automotive friss elemzése szerint az autóipari félvezetőpiac rendkívüli eredménnyel zárta a 2014-es évet. A kapacitások felfutása, valamint a járművekben használt félvezető termékek nagyobb előfordulása mind hozzájárult ahhoz, hogy a szegmens forgalma 2014-ben 10 százalékkal 29 milliárd dollárra nőtt. Az IHS Automotive jelentése szerint a félvezetők számára a leggyorsabban növekedő terület a hibrid-eletromos járművek (HEV/EV), a telematikai rendszerek, a hálózatba kapcsolt autózás, illetve a fejlett vezetést segítő rendszerek (ADAS) piaca.

A félvezetőket érintő összetett éves növekedési ütem (compound annual growth rate – CAGR) 2013 és 2018 között a három területen elérheti a 20, 19, illetve 20 százalékot. A 2015-ös kilátások szintén optimizmusra adnak okot, mivel további 7,5 százalékos növekedést jósolnak a 2014-es évhez képest, aminek köszönhetően a félvezetők piacának értéke 31 milliárd dollárra nőhet.

A félvezetők térnyerésének egyik fontos motorja az infotainment rendszerek elterjedése

A növekedés fő motorjai

A félvezetők a hajtásrendszerekben történő egyre nagyobb mértékű alkalmazásának fő okai károsanyag-kibocsátással kapcsolatos szabályozások.

– A károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló új törekvéseknek a motorok, illetve kipufogórendszerek területén fejlett szenzorokra van szükségük a megfelelő működéshez – mondta Ahad Buksh, az IHS Automotive autóipari félvezetőkért felelős elemzője. Hozzátette: egy hibrid-elektromos jármű hajtásrendszerében például tízszer annyi félvezető termékre van szükség, mint egy hagyományos erőforrással szerelt autóban.

E járműveknél a következő kulcsfontosságú területen van szükség félvezetőkre: inverter, amely az egyenáramot váltóáramra alakítja, illetve fordítva, DC/DC átalakító a kétirányú feszültségszabályozáshoz; akkumulátort szabályozó rendszer az akkumulátor töltöttségének figyeléséhez, illetve dugalj az akkumulátor töltéséhez. Mindezekhez nagyfeszültségű szabályozórendszerekre van szükség, amelyek főként analóg integrált áramkörökből, illetve különálló alkatrészekből épülnek fel. A 2014-ben tapasztalt 24 százalékos növekedést követően 2015-ben 22 százalékos bővülést várnak a szegmenstől, ami minden más autóipari területet felülmúlhat.

A fejlett vezetést segítő rendszerek (ADAS) térnyerését a biztonsági előírások és irányelvek segítik. A helyi hatóságoktól, illetve a szabályozóktól érkező szigorúbb biztonsági előírásoknak köszönhetően az autógyártók egyre gyakrabban alkalmaznak olyan ADAS rendszereket, mint például a sávelhagyásra figyelmeztető berendezés (LDW), a frontális ütközésre figyelmezető eszköz (FCW) és az automatikus vészfék (AEB). Ezeket az eszközöket a radarok és lidarok mellett a menetiránnyal megegyező irányban rögzítő kamerával is összekapcsolják, ami szintén jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a félvezető termékek számára.

A fent említett eszközökhöz nagyobb számítási teljesítmény, valamint úgynevezett nem felejtő (non-volatile), illetve felejtő (volatile) memóriára van szükség a képtároláshoz, illetve képfeldolgozási műveletek elvégzéséhez. Az előrejelzések szerint az ADAS rendszerekhez felhasznált félvezetők piaca a 2015-ös évben a tavalyi évhez képest 21 százalékkal 1.8 milliárd dollárra nőhet.

A fejlett vezetést segítő rendszerek szintén számos alkalmazási területet biztosítanak a félvezetők számára - forás: engineering.com

Az infotainment rendszerek szintén számos növekedési lehetőséget biztosítanak. A fejegységek egyik népszerű újítása a nagyfelbontású (HD) videofunkció, amely a fogyasztó-, illetve mobilelektronikai termékektől átvett trend. Mindez remekül látszik az autóiparban tevékenykedő fogyasztóelektronikai termékeket gyártó vállalatok növekvő számán is: a szegmens egyik képviselője az nVidia, melynek autóipari ágazata 2014-ben közel 80 százalékos növekedést tapasztalt.

A következő öt év során rendkívüli fontosságot kap a telematikai és szélessávú eszközök területe is. A 4G LTE technológia a 2015-ös évben tovább növekedik majd, ami egyúttal a 2G és 2.5G megoldások végnapjait is jelezheti. Az analóg eszközök helyett az autók műszerfalain egyre jellemzőbb a digitális műszerek használata. A prémium OEM-ek jelenleg a digitális műszereket részesítik előnyben a csúcskategóriás modellek esetében, ám elképzelhető, hogy a jövőben minden szegmensben elérhető lesz a digitális opció.

A 2014-es év nyertesei

Az IHS Tehnology Competitive Landscaping Tool CLT negyedik negyedéves jelentés szerint a 2014-es évben jelentős változások mentek végbe az autóipari beszállítói láncokban. Remek évet zárt például az Infineon: a beszállító kétszámjegyű növekedést jegyzett az elmúlt év során. Az Infineon jelenléte erős a hajtás-, alváz- és biztonsági rendszerek, valamint a karosszéria, illetve kényelmi eszközök területén. Az autókat egyre inkább jellemező villamosítás jót tett a vállalat energiaszabályzó-rendszerei, például a mikrokomponenseket tartalmazó integrált áramkörök eladásainak. Az Infineon 2013-ban ugyan még 500 millió dollárral lemaradt a Renesashoz képest, mára átvette a vezetést és évek óta a piac vezető beszállítójának számít.

Az IHS elemzése szerint mindez az amerikai dollár és a japán jen közötti árfolyamingadozásnak köszönhető, ám a jelentés nem veszi figyelembe az International Rectifier vállalat felvásárlását, amely 2014-ben még mindig folyamatban volt. Most, hogy az akvizíciónak vége, az Infineon tovább növelheti előnyét a Renesasszal szemben. Az International Rectifier erős jelenléte az alacsony teljesítményű szigetelt kapujú bipoláris tranzisztorok (IGBT), illetve a fém-oxid félvezető szerkezetű térvezérlésű tranzisztorok (MOSFET) területén jelentősen hozzájárul az Infineon piacvezető pozíciójához.

Az IHS elemzése alapján a ranglétra többi fokán elhelyezkedő beszállítók a következők:

A 2014-es év nyertesei az autóipari félvezető megoldások területén

Beszállító

Poz. 2014

Poz. 2013

Piaci rész. 2014

Piaci rész. 2013

A növedés motorja

Infineon

1

2

9,8%

9,2%

  • Erős növekedés hajtás-, alváz- és biztonsági rendszerek, valamint a karosszéria, illetve kényelmi eszközök terén
  • Infineon energiamenedzsment rendszerek térnyerése a HEV/EV piacokon

Freescale

4

4

7,4%

7,0%

  • Erős jelenlét az infotainment, ADAS és HEV/EV piacokon

Texas Instruments

5

7

6,4%

5,3%

  • Integrált processzorok ADAS és Infotainment rendszerekben

On Semiconductors

8

8

3,6%

2,9%

  • Erősödő jelenlét az ADAS szegmensben az Aptina’s CMOS felvásárlásával

Micron

9

13

2,5%

1,8%

  • DRAM and eMMC megoldások infotainment rendszerekben

Forrás: IHS


Kiemelt Partnereink