Elemzések Sok a bizonytalanság az OPEC termeléskorlátozási megállapodása körül

Sok a bizonytalanság az OPEC termeléskorlátozási megállapodása körül

MTI | 2016.09.29 14:31

Sok a bizonytalanság az OPEC termeléskorlátozási megállapodása körül

Elemzők szerint látványosnak ugyan látványos volt az OPEC szerda éjszakai bejelentése arról, hogy sikerült dönteni a kitermelés korlátozásáról, ez azonban egyelőre nem több, mint egy előzetes megállapodás.

Hirdetés

Az algíri Nemzetközi Energia Fórum idején külön megtartott nem hivatalos OPEC-találkozón előzetes megállapodás jött létre szerdán arról, hogy 32,5-33 millió hordóra korlátozzák a szervezet napi olajkitermelését a jelenlegi mintegy 33,24 millió hordóról.

A bejelentésre több mint 5 százalékos pluszban zárt a kőolaj ára szerdán. Csütörtök délelőtt azonban már csökkent az olaj világpiaci ára, mert megfigyelők szerint messze nem olyan biztos, hogy sikerül végrehajtani az előzetes megállapodást.

Csütörtökön, röviddel 11 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 52 cent (1,06 százalék) csökkenéssel 48,72 dolláron állt.

A résztvevők szerdán egyebek között arról döntöttek, hogy novemberre kidolgozzák a termeléscsökkentéssel kapcsolatos végleges javaslatokat.

Megfigyelők szerint a tervet veszélyeztető egyik nagy bizonytalansági tényező az, hogy mi lesz a szervezet egyik legnagyobb termelőjével, Iránnal. Teherán egyelőre ugyanis nem változtatott azon az álláspontján, hogy csak akkor hajlandó csatlakozni a termeléscsökkentési javaslathoz, ha sikerül felfuttatnia olajtermelését az ország ellen évekkel ezelőtt elrendelt szankciók előtti szintre.

Bonyolítja a helyzetet, hogy piaci információk szerint novemberben nem csak Irán, de Nigéria és Líbia is felmentését kéri a termelésvisszafogás végrehatása alól. Ennek oka, hogy Nigériában és Líbiában a belpolitikai események miatt huzamosabb ideje csökken az olajkitermelés. Ez azt jelenti viszont, hogy ha a három ország nem csökkenti termelését, akkor a többiek között kell felosztani azok termeléscsökkentési kvótáját is.

Szakértők hangsúlyozták, hogy az algíri előzetes megállapodás persze fontos, de a java csak most jön. A háttérben óriási erők feszülnek majd egymásnak, hiszen nem csak arról kell egyezségre jutni, hogy melyik ország milyen új termelési kvótával rendelkezik majd, de az is nagyon fontos lesz, hogy a visszafogásnál melyik hónap termelési szintjét vegyék alapul.

A képbe itt jön be a világ legnagyobb olajtermelője, Oroszország, amely ugyan nem vett részt az OPEC szerdai ülésén, de meghívót kapott a szervezet novemberi bécsi megbeszélésére.

Megfigyelők szerint Oroszország számára mindegy, hogy melyik hónap szintjén fagyasztják be a termelést az OPEC-országok, mindenképpen jól jön ki, mert már régen magas szintre emelte a termelését, szeptember 8-án történelmi csúcson, napi 11 millió hordón állt.

Kiemelt Partnereink