Elemzések Robbanás előtt a kínai autópiac a GM szerint

Robbanás előtt a kínai autópiac a GM szerint

autopro.hu/B.B. | 2016.08.03 12:14

Robbanás előtt a kínai autópiac a GM szerint

A tavalyi 24,6 millióról az évtized végére 30 millióra növekedhet az ázsiai országban az új kocsik iránti kereslet.

Hirdetés

Egyre inkább Kínára helyezi a fókuszt a GM, saját előrejelzései szerint pedig komoly oka is van erre: az évtized végére évente harmincmillió új autó fogyhat az országban. Az amerikai gyártó ezért már most megkezdi pozíciói további erősítését, írja az Automotive News. A cég ezt közös vállalkozásokkal tenné, és beindítaná a helyi akkumulátorgyártást is.

Ugyanakkor a kecsegtető előrejelzés arra is kitér, hogy 2020 fordulópont is lehet a fogyasztói igények terén, és a növekedés már-már buborékeffektusokat mutat. Igaz, a telítettségi pont eléréséig a General Motors becslése szerint még egy évtized hátra van, a kisebb-nagyobb hullámok kialakulásának lehetőségére korábbi jelek is utalnak: tavaly április és augusztus között például havonta 15 százalékkal csökkentek az eladások, a rövid távú visszaesést a kormányzat adócsökkentése tudta csak megfordítani.

Kína lassuló gazdasági növekedése is plusz kockázatot rejt, ám ezt a fogyasztói magatartás ellensúlyozhatja. A GM szerint az emberek költési hajlandósága magas, erre csak egy példa, hogy virágzik az internetes kereskedelem.

A legnagyobb növekedési lehetőség a kisautók szegmensében várható, itt a General Motors számára nem csak a globális vetélytársak (mint például a német gyártók), hanem a helyi, olcsó városi miniautókat készítő cégek, mint az SGMW is konkurenciát jelentenek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink