Elemzések Ki lesz a Suzuki új vezetője?

Ki lesz a Suzuki új vezetője?

Biró Csongor | 2014.07.01 12:09

Ki lesz a Suzuki új vezetője?

Aggódnak a Suzuki befektetői miután a 84 éves elnöknek újabb egy évre meghosszabbították a mandátumát anélkül, hogy az utódlás kérdéséről nyilvános vitát folytattak volna.

Oszamu Szuzuki közel három évtizede irányítja a magyarországi gyártóbázissal rendelkező japán Suzukit. Az eddigi tevékenysége kétségkívül sikeres, de a befektetők (köztük az Allianz Global Investors Japan és a Mizuho Asset Management) aggódnak amiatt, hogy az utód, illetve az utódlás kérdése nem került napirendre. Attól félnek, hogy előrehaladott kora miatt Oszamu Szuzuki bármikor olyan helyzetbe kerülhet, ami miatt nem tudja vezetni a céget. A vállalat kilátásait jelentősen rombolná, részvényeinek árát rontaná, ha erőskezű utód nélkül maradna a Suzuki, akárcsak átmenetileg is - írta meg a Bloomberg.

Az utódlás miatt aggódik Oszamu Szuzuki

Bár tavaly rekord eredményt ért el a Suzuki, bevétele eltörpül az olyan óriásvállalatok mellett, mint a Toyota, lassítva a cég törekvéseit, hogy lépést tartson a kutatás és a fejlesztés aktuális kihívásaival.
Az utódlás kérdésében csak találgatás van, bár 2011-ben maga Oszamu nevezte ki alelnöknek négy bizalmi emberét, köztük az 55 éves fiát, Tosihiro Szuzukit, aki a vállalat tengerentúli üzleteiért felel. Az 58 éves Jaszuhito Harajama korábban a japán kereskedelmi és gazdasági minisztériumban dolgozott, a 66 éves Minoru Tamura és a 64 éves Oszamu Honda veterán suzukisok.

A legfontosabb modellek indítására eljön Magyarországra a vezér

Miután a korábban kijelölt utód, Oszamu Szuzuki veje, Hirotaka Ono, 52 évesen 2007-ben rákbetegségben meghalt, emlékirataiban azt írta a Suzuki első embere, hogy veje távozásával minden terve összeomlott, és hogy nincs nehezebb dolog a világon, mint megfelelő utódot találni. "Hibát követtem el, amikor egy emberbe ilyen korán vetettem minden bizalmamat és reményemet. Két-három jelöltet kellet volna előkészítenem, hisz nem lehetünk mindenre felkészülve, bármilyen fiatalok is legyenek a jelöltek." - írta.

India a Suzuki egyik legfontosabb piaca

Az új vezérnek meg kell szilárdítani a Suzuki szerepét azon az indiai piacon, ahol a Nissan és a Honda is egyre nagyobb szeletet hasít. Fel kell oldania a konfliktust a cég és egyik részvényese, a Volkswagen között, illetve új szövetségeseket kell találnia.

Perben és haragban a Volkswagennel

Az egykori banki alkalmazott, Oszamu Szuzuki házassága révén került bele az autóiparba. Micsio Szuzuki vállalatalapító unokáját, Soko Szuzukit vette feleségül, majd a hagyományoknak megfelelően felvette felesége családi nevét, hogy ne maradjon utód nélkül a vállalat.

Bemutatja a Suzuki Hustlert

Ötvenéves karrierje során sikerre vezette a márkát Japánon kívül is és megalapozta a cég vezető szerepét Indiában. Szövetséget kötött a General Motorsszal és a Volkswagennel, mindkettővel szakítottak is azóta. Utóbbi 19,9 százalékos részvény csomaggal rendelkezik a Suzukiban, de ezt a japánok mihamarabb szeretnék visszavásárolni. A két nagyvállalat jelenleg perben áll egymással.

Oszamu először 1978 és 2000 között volt a cég elnöke, majd 2008-ban újra átvette az irányítást Hirosi Cudától, hogy kiemelje a vállalatot a válságból. Leépítések következtek Japánban és Thaiföldön, 2012-ben a vállalatot kivezette az amerikai piacról. Válságmenedzserként is helytállt a koros vállalatvezető, Japánban és Indiában szárnyal a termelés és az értékesítés is. 2013-ban 107,5 milliárd jen profitot értek el, részvényei idén 13 százalékkal nőttek. A fő kérdés azonban továbbra is az, hogy mi lesz nélküle a Suzukival?

Kiemelt Partnereink