Autopro Blog Naprakész tudású, fiatal mérnököt keres?

Naprakész tudású, fiatal mérnököt keres?

Szammer István | 2018.05.18 08:35

Naprakész tudású, fiatal mérnököt keres?

A Techtogether GTE Ipar napjai versenyünkre 17 csapat érkezik az ország 8 műszaki képzéssel foglalkozó egyeteméről, hogy összemérje tudását az Ipar 4.0 témakörre felépített programon.

Hirdetés

Öt éve foglalkozunk középiskolai és egyetemi versenyek rendezésével főleg a műszaki tudományokra és az autóiparra fókuszálva. Megjelenik a versenyünkön az ipar, és mindazon tudományterületek, amelyek segítik az ipar fejlődését. A fiatalok nyitottak az új kihívásokra, és mint minden korban, ma is imádnak versenyezni. Ez a játékosság és versenyszellem az, amit ha sikerül megőriznünk, sokkal nagyobb esélyünk van az új szakmák és idegen nyelv megtanulásához felnőtt korban is.

A verseny reggel 10:00 órakor kezdődik a D pavilon Türkiz Termében (épített konferencia terem – megközelítés az A pavilonon keresztül). Az érdeklődők 10:15-től előadásokat hallgathatnak az Ipar 4.0 és a 3D nyomtatás témakörben Tóth Józseftől, a Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatójától és Falk Györgytől, a Varinex Zrt. stratégiai igazgatótól az igazgatóság elnökétől.

A jelenlegi magyar népességi trend mellett a digitalizáció elképesztő sebességű terjedésével új stratégiát alkotnak a vállalatok, amelynek megvalósításához sok-sok magasan képzett munkatársra lesz szükség. Legyen az szakmunkás vagy mérnök, teljesen új gondolkodású szakembergárdára lesz szükségünk rövid időn belül. Az EU 2017-es adatai alapján a 25-64 év közötti magyar lakosság kevesebb, mint 40%-a beszél idegen nyelvet és ezek közül csak minden negyedik beszél angolul. Ez az arány a környező országokban közel a duplája a hazai eredménynek. Természetesen voltak a gyenge nyelvtudásnak pozitív hatásai is az iparra az elmúlt évtizedekben, főleg a bérek alacsony szinten tartásával. De, ha azt akarjuk, hogy a magyar ipari fejlődés sebessége ne csökkenjen, akkor észre kell vennünk, hogy a szakmai oktatásra és a nyelvtudás fejlesztésére együttesen kell az eddigieknél sokkal nagyobb energiát fektetnünk. Ezek nélkül egyszerűen nem kerülünk azonos ligába versenytársainkkal.

A versenyeink közelebb hozzák egymáshoz a diákot, az iskolát és a vállalatokat. Így sokkal hamarabb tudják az ipar szereplői elmondani elvárásukat a fiatalok felé és segíteni nekik abban, hogy mire fókuszáljanak a tanulás során. A Techtogether GTE Ipar napjai versenyünkre 17 csapat érkezik az ország 8 műszaki képzéssel foglalkozó egyeteméről, hogy összemérje tudását az Ipar 4.0 témakörre felépített programon. Ők már biztosan azok közé a fiatal mérnökök közé tartoznak majd, akik számára nem jelent gondot sem szakmailag, sem nyelvtudásban feladataik megoldása a nemzetközi együttműködés digitalizációs világában. Ahogy annak a közel 1 000 társuknak sem, akik az elmúlt négy évben megfordultak versenyeinken a Hungexpo Zrt. Ipar napjai vagy Automotive Hungary kiállításain.

Így elmondhatjuk, hogy azokkal a vállalatokkal együtt, akik segítettek nekünk az elmúlt években, egy iskolát hoztunk létre Techtogether címmel, ahol olyan fiatalok képzését segítettük, akik már önöknél dolgoznak, vagy hamarosan munkavállalóik lehetnek. Ha csak egy embernek segítettünk megtalálni a helyét a világban, már hasznosan dolgoztunk. Tudom, hogy ez a szám ennél sokkal magasabb!

Kiemelt Partnereink