Autopro Blog A magyar autóipari beszállítók tudnak alkalmazkodni a változáshoz?

A magyar autóipari beszállítók tudnak alkalmazkodni a változáshoz?

Szammer István | 2019.05.16 12:27

A magyar autóipari beszállítók tudnak alkalmazkodni a változáshoz?

A negyedik ipari forradalom és a folyamatosan erősödő munkaerőhiány együtt érezhetően felforgatják az életünket. A munkaerő-költségek olyan mértékben emelkedtek az elmúlt két évben, amely a húsz év alatt kialakult munkavállaló-munkáltató kapcsolat területén új helyzetet teremtett. A változás megállíthatatlan, csak a gyorsaság a kérdés. És van még egy tényező, amelyről kevesebbet beszélünk, a világgazdaság lassulása, ami az autóipart sem kerüli el.

Hirdetés

A negyedik ipari forradalom a digitalizáció tovább terjedését, a hálózati kapcsolatban álló eszközöket hozta magával és megoldásokat ígér sok HR- és költségcsökkentési-problémánkra az adminisztrációtól a gyártásig. A vállalatok fejlesztésénél, hogy megfelelhessünk a változások miatt várható minőségi, valamint költség- és szállítási-határidő-csökkentési elvárásoknak, néhány dolgot át kell gondolni.

Mit, milyen célból, és hogyan mérjünk? Az adatelemzés és a HR munka újrapozicionálása elkezdődött már a vállalatnál? Elegendő figyelmet fordítunk a kiberbiztonságra? Megtörtént a gyártási folyamat felülvizsgálata robotizációs szempontból? Van olyan szakasza a technológiánknak, amely helyettesíthető a 3D nyomtatással? Szerezhetünk így új megrendelést?

Az IoT (Internet of Things, dolgok internete) több mint 80 milliárd hálózatba kapcsolt eszköz folyamatos kommunikációját biztosítja az emberekkel és egymás között 10 éven belül. A szenzorok ellepik az élet minden területét, lehetővé téve az adatgyűjtés és mérés új szintjét. Az üzleti élet számára az IoT óriási lehetőséget teremt a termelés-optimalizálásra. A megfelelően elhelyezett mérési eszközökön összegyűjtött adatok, az elemzésükre felhasznált algoritmusok és technológiák alapot adnak az optimalizálására. Ez ugyanakkor komoly témákat is felvet: a széleskörű adathasználattal együtt járó kezelési és tárolási szabályok betartása; az algoritmusok túlzott alkalmazása a választási és döntési lehetőségek csökkentésével jár; a humán munkaerő szerepének változása a termelési folyamatokban. Nem csoda, hogy a kiberbiztonság az egyik legfontosabb vállalati kérdéssé válik. Megtalálni az egyensúlyt a biztonság és az elérhetőség, válaszadási képesség megtartása között felelősséget jelent minden vállalat és intézmény számára.

Az AI (Artificial Intelligence, mesterséges intelligencia) és a robotok átalakítják világunkat és a digitális gazdaságot. Az AI alkalmazása gyorsan terjedt az elmúlt években a gépi öntanulási technikai fejlődésével, kihasználva a szenzorok és processzorok segítségével nyerhető minőségi adatok mennyiségének növekedését. A gépi tanulás olyan szintet ért el, hogy az AI megoldások alkalmazhatóak az ügyfélszolgálati tevékenység, orvosi diagnosztika, önvezető járművek navigálása és még sok más területen. A robotok alkalmazása az AI fejlődésével együtt növekedett. Az ember és a robot együtt dolgozása csökkenti a hagyományos munkaköröket és új lehetőségeket teremt az emberi kreativitás kihasználásban. Az egyre terjedő robot felhasználás mellett célszerű meggondolni, hogy válaszoltunk már a fenti kérdésekre?

A 3D nyomtatás több mint 25 éve létezik. A berendezések az elmúlt években kisebbek és olcsóbbak lettek. Azt, hogy a 3D nyomtatás eljutott az ipari használati szintre jól jelzi, hogy nincs olyan hét, amikor ne jelentené be valamelyik OEM vagy Tier 1-es beszállító új eszközök üzembe helyezését és a gyártási folyamat változtatását. A 3D nyomtatók segítségével a gyártás közelebb kerülhet az ügyfélhez és kis darabszámoknál költséghatékonyabb termék előállításra ad lehetőséget. A 3D eddig elképzelhetetlen szabadságot hoz a formatervezésbe és könnyen integrálható a gyártás szinte minden szakaszába.

Persze az első kérdés az emberi tényező: akarunk, merünk alkalmazkodni a változáshoz és van ehhez megfelelő szakember gárdánk? Valószínű itt kell kezdeni, hacsak a megrendelőnk nem kényszerít bennünket gyorsabb változtatásra.

Kiemelt Partnereink