Beszállítók Zöldíti a ritkaföldfémek beszerzését a Schaeffler

Zöldíti a ritkaföldfémek beszerzését a Schaeffler

autopro.hu/V.M. | 2022.04.22 06:20

Zöldíti a ritkaföldfémek beszerzését a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

Az ipari- és autóipari beszállító Schaeffler öt évre szóló megállapodást kötött a norvég REEtec AS vállalattal ritkaföldfémek beszerzéséről. A cél, hogy az elektromos motorokban használt mágnesek előállítását ezáltal fenntarthatóbbá tegyék.

Hirdetés

A Schaeffler az elektromos motorokban használt ritkaföldfém mágnesek előállításához 2024-től fog alapanyagot beszerezni norvég partnerétől, ami egy környezetbarát módszert fejlesztett ki a ritkaföldfémek kinyerésére.

„A Schaeffler a fenntarthatóság egész értéklánc mentén megvalósítására összpontosít, és szisztematikusan a tisztán és fenntarthatóan előállított anyagok használatára áll át tevékenységeiben” – mondta el Andreas Schick, a Schaeffler operatív vezetője.

Az új együttműködéssel a Schaeffler biztosítja alapanyagellátását az elektromos motorokban használt neodímium-vas-bór mágnesekhez. A vállalat 2021-ben kezdte meg a villanyhajtású járművekhez tervezett elektromos motorok nagy volumenű gyártását. Ma a 20-300 kilowatt teljesítménytartományban kínál motorokat megrendelőinek.

Új üzem épül

A REEtec 2019-ben kezdte meg a ritkaföldfémek nagy léptékben előállítását a saját technológiáját használva. A vállalat a dél-norvégiai Herøya településen fogja felépíteni következő üzemét, ahol Kanadában kitermelt nyersanyagból fogják kinyerni a ritkaföldfémeket. A Schaefflert ebből az üzemből fogják ellátni 2024-től.

A Schaeffler 2030-ra 25 százalékkal csökkentené az ellátási láncában az előzetes termékekhez és nyersanyagokhoz köthető károsanyag-kibocsátást, míg 2040-re szeretne karbonsemlegessé válni.

A Schaeffler Csoport egy globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító, mely több mint 70 éve úttörő kutatásokat és fejlesztéseket végez a mozgás és a mobilitás területén. Innovatív technológiáival, termékeivel és szolgáltatásaival a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású hajtások, az elektromobilitás, az Ipar 4.0, a digitalizáció, a megújuló energiák területén tevékenykedik, célja a mozgás és a mobilitás hatékonyabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá tétele. A vállalat termékportfóliójának részét képezik a motorokba, sebességváltókba és járművekbe gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint sokrétű ipari felhasználásra alkalmas gördülő- és csúszócsapágy megoldások.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink