Beszállítók Van válasza a Beckhoffnak az ellátási zavarokra

Van válasza a Beckhoffnak az ellátási zavarokra

Pörge Béla | 2021.10.06 16:17

Van válasza a Beckhoffnak az ellátási zavarokra

Fotó: Facebook/Beckhoff Magyarország

Október 6-án került megrendezésre a 2021-es Beckhoff Technology Day nevű rendezvénye, ami tavaly a járvány miatt elmaradt. Az eseményen a cég technológiai újdonságainak bemutatása mellett szó esett a chiphiány, és az alkatrészellátási zavarok okozta problémák kezeléséről, a Debreceni Egyetemmel való együttműködésről és a Beckhoff elmúlt két évének üzleti eredményeiről is.

Hirdetés

A szokásoknak megfelelően az esemény első felszólalója Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója volt, aki röviden ismertette az anyacég globális felépítését, valamint elmondta, hogy az idei évben 1000 millió euró árbevétel elérése a célja a vállalatnak a tavalyi 923 milliós bevétel után, míg 2025-re már 1800 millió euró a cél.

Perecz Tamás kitért arra is, hogy a magyar Beckhoff tavasszal átalakuláson esett át, és a cégnek azóta is vannak nyitott pozíciói, például támogatómérnököt keresnek. A koronavírus-járvány következtében azonban senkit nem bocsátottak el (ez globálisan is igaz a Beckhoffra), amikor pedig szükséges volt, akkor távmunkában dolgoztak a cég munkatársai.

Tud szállítani a Beckhoff, csak kérdés, mikor

Cseh-Németh Petra, a vállalat gazdasági és logisztikai vezetője, Perecz Tamás helyettese arról beszélt, hogy miért nem tudja minden esetben tartani a Beckhoff a korábban vállalat szállítási időket. Röviden összefoglalva a globális helyzet gyűrűzött be a céghez is: a chiphiány mellett számos alkatrész ellátása akadozik, konténerhiánnyal is szembe kellett nézni, így a Beckhoff beszállítói is gyakran késnek.

A cég válasza ezekre a kihívásokra a gyártási kapacitás és a munkaerő-állomány növelése, bár ez különösen a német anyavállalatra igaz. A magyar Beckhoff a rendelések folyamatos, valós idejű nyomon követésével próbál enyhíteni a helyzeten, valamint a partnereivel, ügyfeleivel való folyamatos kapcsolattartással is segít.

Cseh-Németh Petra külön kiemelte, hogy nincs szükség pánikvásárlásra, a Beckhoff minden megrendelést tud teljesíteni, csak az a kérdés, mennyi idő alatt – minél átláthatóbbak a megrendelések, annál jobb a helyzet.

Egyre több szakembert képez a Beckhoff

Perecz Tamás prezentációjából megtudtuk, hogy a vállalat képzésein egyre többen vesznek részt – ez a szám tavaly 191 volt, idén már most 165, így jó esély van arra, hogy a 200-at is elérje. A Beckhoff 2012 óta rendelkezik egy budapesti oktatóteremmel, 2015-ben pedig Debrecenben, a Debreceni Egyetemmel együttműködve nyitotta meg második központját.

A Debreceni Egyetem és a Beckhoff közös munkájáról, valamint a mechatronikai képzésekről Dr. Szemes Péter Tamás, a Műszaki Kar Mechatronikai szakának tanszékvezetője beszélt. Az egyetemen kihelyezett tanszékkel rendelkezik a Beckhoff, ennek célja a hallgatók ipari beágyazottságának növelése.

A tanszékvezető elmondta, hogy az egyetemen a projektalapú oktatásban hisznek, aminek alapjai Japánban gyökereznek. A cél a jövő olyan technológiáinak oktatása, melyek várhatóan 5-10 év múlva válnak a mindennapjaink részéve – ugyanis körülbelül ennyi idő kell a frissen végzett hallgatóknak ahhoz, hogy a leendő munkahelyükön a beszerzésekről szóló döntésekbe érdemben beleszólhassanak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink