Beszállítók Üzemanyagcellák alkatrészét gyártja az Innoplate

Üzemanyagcellák alkatrészét gyártja az Innoplate

autopro.hu/D.Á. | 2022.06.10 06:22

Üzemanyagcellák alkatrészét gyártja az Innoplate

Fotó: Schaeffler

A gázvezető lapok alapvető alkatrészei a hidrogén üzemanyagcelláknak. Ezek gyártására hozta létre a Schaeffler és a Symbio az Innoplate vegyesvállalatot. Az első gyár Franciaországban lesz, ahol 2030-ra évi 50 millió legyártott gázvezető lap lesz a cél.

Hirdetés

A Michelin és a Faurecia hidrogénvállalata, a Symbio közös projektet indított a Schaefflerrel. A létrejött vegyesvállalat, az Innoplate energiaipari és mobilitási célokat szolgáló hidrogén üzemanyagcellákhoz fog úgy nevezett gázvezető lapokat gyártani. A vállalat a franciaországi Elzász régióban, Haguenau városában székel.

A gázvezető lapok (bipolar plate – BPP) a cellák kulcsfontosságú alkatrésze. Céljuk, hogy a hidrogénatomok protonjait átengedjék a protoncsere-membrános (PEM) üzemanyagcellákban, az elektronokat pedig ne. Az Innoplate értékes tudást fog cserélni több vezető beszállítóval és autóipari üzemanyagcella-technológiai szereplővel, hogy kiaknázhassa a fejlődő iparág lehetőségeit, különös tekintettel a francia-német együttműködésre.

Az Innoplate a feltételek teljesülése esetén 2022 végére alakul meg, és a PEM cellák egész piaca számára tervez gyártani BPP lapokat.

Ipari léptékek

A gyártás megkezdését 2024-re tervezik. A Haguenau-i gyár kezdetben évi négymillió BPP lap lesz, de 2030-ra már évi 50 millió lesz a cél, több mint 120 embert foglalkoztatva. A gyár a legszigorúbb fenntarthatósági törekvéseknek fog eleget tenni, és kilátásba helyezi a zéró emissziós működést is. Az Innoplate lehetővé teszi és előmozdítja az újgenerációs BPP-k tömeggyártását, kizárólag a Symbio és a Schaeffler számára gyártva. A Symbio már kapott egy megrendelést az egyik vezető autógyártótól hidrogén üzemanyagcellás rendszerekre, az azokhoz szükséges BPP-ket pedig az Innoplate fogja szállítani.

A Symbio 30 évnyi tapasztalattal rendelkezik az üzemanyagcella-rendszerek terén. StackPacks néven integrált üzemanyagcellás rendszereket kínál, amelyek megfelelnek minden teljesítményre és tartósságra vonatkozó követelménynek a zéró emissziós mobilitás terén. A Schaefflernek formázási és sajtolási technológiákban van nagy tapasztalata, valamint a fém BPP-k készítése terén. Klaus Rosenfeld, a Schaeffler vezérigazgatója szerint a hidrogén központi szerepet fog játszani a tiszta közlekedés elérésében, ezért fontos az infrastruktúra kialakítása. Ebben játszik szerepet a Innoplate megalapítása is.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink