Beszállítók Üzemanyagcella-gyártás érdekében fektet be a Bosch

Üzemanyagcella-gyártás érdekében fektet be a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2022.09.02 16:48

Üzemanyagcella-gyártás érdekében fektet be a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch több mint 200 millió dollárt fektet be a Dél-Karolina állambeli Anderson városában lévő üzemébe annak érdekében, hogy az évtized közepétől a helyi mobilitási piac számára állíthasson ott elő üzemanyagcellákat.

A német autóipari beszállító szerint az üzemanyagcella ideális megoldás a nehéz tehergépkocsik klímasemleges működésének eléréséhez, míg az akkumulátoros elektromos alternatívák méretük és tömegük miatt is problémások ebben a kategóriában. Továbbá a vállalat a beruházásról szóló közleményében rámutat, hogy különösen a nagy tömegű járművek esetében az üzemanyagcellás technológia teljes életciklus alapján mért karbonlábnyoma kisebb, mint az akkumulátorosé, tehát környezetvédelem szempontjából is előnyösebb.

A Bosch a befektetés révén 2026-ban fogja megkezdeni az üzemanyagcellák készítését Andersonban. A legalább 350 új munkahelyet teremtő beruházás révén a vállalat a helyi ügyfelei igényeit kívánja kielégíteni.

„A hidrogénalapú gazdaság nagy lehetőségeket rejt, és mi, a Bosch-nál készen állunk” – nyilatkozta Mike Mansuetti, a Bosch Észak-Amerika elnöke, hozzátéve, hogy a Bosch valódi mérföldkőhöz érkezik, mivel az Egyesült Államokban most először invesztál üzemanyagcellák gyártása érdekében.

Évtizedes múlt, folyamatos átalakulás

Andersonban már most zajlanak előkészületek az üzemanyagcella-gyártás érdekében. A létesítmény összesen mintegy 13.700 négyzetméterrel fog kiegészülni az új részegység gyártását megelőzően.

Eleinte, 1985-től kezdve belső égésű motorok nyomócsöveit készítette Andersonban a Bosch, később aztán az üzem portfóliója más járművekhez tervezett részegységekkel, például szenzorokkal és elektromos vezérlőegységekkel egészült ki.

Már élesben tesztelik a Bosch termékét

Az Egyesült Államokban már több gyártó is bejelentette hidrogén üzemanyagcellás járművek fejlesztését. Köztük van a Nikola, ami már teszteli Bosch üzemanyagcellákkal ellátott nyerges vontatóinak prototípusait.

„Létfontosságú, hogy rendelkezzünk helyi gyártási képességgel a helyi ügyfeleink kiszolgálása érdekében” – állapította meg Mansuetti. „Anderson munkatársai az évek alatt nagy tudásra tettek szert az elektronikák és a szenzorok gyártásában, olyan tudásra, amit tökéletesen hasznosíthatnak az üzemanyagcellák esetében.”

A Bosch 2024-ig több mint egymilliárd dollárt csatornáz globálisan a mobilitási szektornak szánt üzemanyagcellák szegmensében. Ezenkívül számos más hidrogéntechnológiai megoldásba is befektet.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink