Beszállítók Újabb szintet ugorhatak a szoftveres autók

Újabb szintet ugorhatak a szoftveres autók

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.02 12:22

Újabb szintet ugorhatak a szoftveres autók

Fotó: Continental

A Continental új fejlesztéseinek köszönhetően a járművek egyre több funkciója vezérelhető szoftverek segítségével. A járműszoftverek piaca a következő években előreláthatólag hatalmasat fog bővülni.

Hirdetés

A Continental eszközfelismerő koncepciójával moduláris és bővíthető megoldást mutat be a nagyteljesítményű számítógépek (HPC) járműarchitektúrákba történő integrálására. A legfontosabb, hogy az egyes számítási modulok még akkor is cserélhetők vagy bővíthetők, amikor a jármű már forgalomban van.

A rugalmas hűtőbetéteken alapuló új típusú folyadékhűtéssel kombinálva a rendszer mindig biztonságos üzemi hőmérsékletet tart fenn. A szoftveresen fejleszthető járművek terén elért előrelépések eredményeként a járművek egyre több funkcióját vezérlik, felügyelik és karbantartják szoftveren keresztül. Különböző elemzők szerint a szoftveralapú járműfunkciók és szolgáltatások piaci volumene 2031-re várhatóan eléri a 640 milliárd dollárt.

„A több területet átfogó nagyteljesítményű számítógépek rugalmas és bővíthető koncepciójára összpontosítunk, beleértve egy innovatív hűtési megoldást minden járműosztály számára. A plug & play kapcsolódási megoldásunk kevesebb beépítési helyet igényel, és csökkenti a járműarchitektúra, valamint a kábelköteg összetettségét. Emellett lehetővé tesszük az egyes számítási modulok cseréjét és frissítését, amikor a jármű már forgalomban van” - mondja Jean-Francois Tarabbia, a Continental architektúra és hálózatépítés üzletágának vezetője.

Moduláris felépítés és bővíthetőség

A HPC-megoldás könnyen és gyorsan hozzáigazítható bármilyen ügyféligényhez. A fejlesztés során a Continental a lehető legnagyobb feloszthatóságra összpontosít a moduláris kialakítással.

A különböző modulok egy dobozba történő egyesítése lehetővé teszi a költséges kábelezés megtakarítását. A plug & play megközelítésnek köszönhetően az egyes számítási egységek a helyszínen is cserélhetők, hasonlóan a klasszikus asztali számítógépek grafikus kártyáihoz vagy merevlemezeihez.

A Continental új hűtési koncepciója

A HPC-k nagy számítási teljesítménye az alkalmazástól függően akár az egykilowattos teljesítményleadást is elérheti. Ezt folyadékhűtéssel kell megbízhatóan kezelni, hogy a belső alkatrészek biztonságos hőmérsékleten belül maradjanak. A jelenlegi, meglévő módszerekkel ez nem valósítható meg a hűtővízkör megszakítása nélkül.

A Continental egy új típusú hűtési koncepciót vezet be, amely jelentősen leegyszerűsíti a cserét. A rendszer egy új típusú hűtőből áll rugalmas hűtőbetétek formájában, amelyek a folyadéknyomásnak köszönhetően ölelik magukhoz a HPC-modulokat. Ez megakadályozza a nemkívánatos légrés kialakulását, így a HPC modulok cseréje nagyon egyszerűvé válik. Az esetleges javítások vagy frissítések így sokkal gazdaságosabbak – olvasható a Continental közleményében.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink