Beszállítók Újabb lépést tett a környezetbarát gumiabroncsok felé a Continental

Újabb lépést tett a környezetbarát gumiabroncsok felé a Continental

autopro.hu/V.M. | 2020.06.23 06:20

Újabb lépést tett a környezetbarát gumiabroncsok felé a Continental

Fotó: Continental Press

A Vision 2030 stratégiai programnak megfelelően a Continental gumiabroncs üzletága április 1-től egy új, fenntarthatósági részleggel bővült, lehetővé téve, hogy az autók elengedhetetlen tartozékának környezetkímélőbbé tételére irányuló tevékenységeket egy helyre vonhassák össze.

Hirdetés

A részleg vezetője az 58 éves, mérnök végzettségű Claus Petschick, aki már több mint harminc éve dolgozik az autóipari beszállítónál. Régebben a kutatás-fejlesztési részlegen töltött be pozíciókat, majd 2007-ben a Herrenhausen-Stöckenben működő abroncsgyár vezetésével bízták meg, azután pedig több mint tíz éven át, egészen a közelmúltig, a gumiabroncs üzletág minőségmenedzsmentért felelős alelnöke volt.

A Continental sajtóközleménye kiemeli, hogy a fenntarthatóságra törekvés már sok éve a vállalati stratégia szerves részét képzi. A fenntarthatósági stratégia négy dologra fókuszál, amik a klímaváltozás elleni küzdelem, a tiszta mobilitás, a körkörös gazdaság, valamint a fenntartható ellátási láncok. A Continental több területen is fejlesztéseket folytat, hogy a jövő abroncsai a gyártás, felhasználás és az újrahasznosítás tekintetében is környezetbarátabbak legyenek.

Újrahasználás és fenntartható alapanyagforrások

A fejlesztések egyike a gumik élettartamának kitolása azok újrafutózása által. A vállalat e célból kezdte el építeni 2013-ban a világon teljesen egyedülállónak számító hannoveri ContiLifeCycle nevű egységét is, ahol ipari léptékben folyhat a gumik újrafutózása.

A Continental továbbá arra törekszik, hogy ne kizárólag csak a trópusokról szerezze be a természetes gumit, hanem a létesítményeihez a lehető legközelebb eső helyről, hogy ezáltal csökkenthesse a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást, valamint elejét vegye az erdőirtásnak. A jövőben a több díjat is nyert Taraxagum projekt keretében épült pitypang ültetvények is természetes gumival fognak szolgálni, amit aztán motorkerékpárok, személyautók és teherautók abroncsaihoz használhatnak fel. Az Urban Taraxagum, motorkerékpárokhoz készült abroncs az első sorozatgyártású gumiabroncs, ami pitypangból származó természetes gumi használatával készül.

A Continental emellett az egyik alapítója a Globális Platform a Fenntartható Természetes Gumiért (Global Platform for Sustainable Natural Rubber – GPSNR) szervezetének, aminek keretében vállalatok, illetve civil szervezetek dolgoznak együtt a természetesgumi-szektor fenntarthatóságának javításán.

Kiemelt Partnereink