Beszállítók Új lehetőségeket teremt az e-mobilitás a Dana Hungary-nél

Új lehetőségeket teremt az e-mobilitás a Dana Hungary-nél

autopro.hu | 2023.09.11 16:46

Új lehetőségeket teremt az e-mobilitás a Dana Hungary-nél

Fotó: Dana

A Dana Hungary bővíti tevékenységét Magyarországon az elektromos meghajtású járműprogram elősegítése érdekében. Interjúnkban Charles Wassen, a Dana Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és egyben a Dana európai operációs igazgatója beszámolt a vállalat legfrissebb beruházásáról és a Dana Hungary jövőbeli lehetőségeiről.

Hirdetés

- A Dana Hungary 2023. júniusában egy 36 milliárd forintos beruházást jelentett be. Mit gyártanak majd ennek keretében?

- A beruházás részeként bővítjük az egyik már meglévő gyáregységünket, ahol teljesítményelektronika-hűtőket fogunk előállítani. Emellett pedig nagyfeszültségű motorokat és elektromos hajtásegységeket is gyártani fogunk.

- Az új beruházásnak köszönhetően a Dana Hungary tovább bővül?

- Jelenleg négy gyáregységben, négy különböző üzletágban tevékenykedünk Győrben. Egészen egyedülálló, hogy a vállalatcsoport mind a négy tevékenységi köre ugyanazon országban jelen van. Ezzel a bővüléssel nem csupán fizikailag növekszik a vállalat, hanem a dolgozóink létszáma is emelkedni fog.

- Miért olyan jelentős beruházás ez a magyar vállalat számára? Miképp fogja segíteni a Danát az elektromos átállásban?

- A nemrég bejelentett beruházással elmondhatjuk, hogy mostantól minden gyáregységünk aktívan hozzájárul a különböző elektrifikációs projektek előmozdításához. Leginkább az jelent kihívást, hogy a négy gyártóegységünknek egyidejűleg kell majd kielégíteni a vevők hagyományos, belső égésű motorra alapozott hajtásláncok iránti igényét, valamint elősegíteni az elektrifikáció nehézségekkel teli térnyerését.

Ki merem jelenteni, hogy ilyen volumenű beruházást eddig még nem hajtottunk végre. Korábban, a Covid alatt az egyes gyártóegységeink jobban, míg mások rosszabbul teljesítettek, de mindig a szinergiákra építve, egymást erősítve működtünk együtt, hogy maximális termelési hatékonyságot érjünk el és megőrizzük a munkahelyeink stabilitását. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy minden egységünk magas szinten teljesít. Ez a szerencsés helyzet számos lehetőséget nyújt vállalatunk számára az új technológiák bevezetése, és a munkavállalóinknak nyújtható műszaki és szakmai fejlődés terén egyaránt.

Az elektromobilitás új know-how-t és szakértelmet igényel, amivel kollégáinknak rendelkezniük kell. Ez maga után vonja a csapataink jelentős átszervezését, de egyben fontos tanulási lehetőséget is rejt magában. Muszáj követnünk az Ipar 4.0 trendjeit, de a technológia mellett a kollégáinkba és az ő képzésükbe is fektetnünk kell. Amit most tapasztalunk, az egy újfajta átalakulás.

Charles Wassen, a Dana Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és egyben a Dana európai operációs igazgatója

Charles Wassen, a Dana Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és egyben a Dana európai operációs igazgatója | Fotó: Dana

- Egy ilyen nagyszabású projekt elnyeréséért még a leányvállalatok között is komoly verseny szokott kialakulni. Milyen szempontok alapján esett a választás a magyar gyártóhelyre?

- Az elmúlt évek során elért számtalan siker hatalmas előnyt jelentett, ami leginkább a hazai csapat érdeme. Rengeteg tehetséges munkavállalóval dolgozunk, akik kiemelkedő műszaki tudással és kiváló képességekkel rendelkeznek. Ezt jól példázza, hogy a magyar kollégák rendszeresen nyújtanak műszaki támogatást más európai Dana telephelyeknek is. Az elmúlt három évben több mint 150 győri munkatársunknak nyílt lehetősége más európai lokáción - például Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában - különböző projektekben és technológiában kipróbálni magát.

A magyarországi vállalatunk egyedi működési modellel tevékenykedik a vállalatcsoporton belül, ugyanis centralizáltuk azokat a támogató funkciókat, amelyek nem kötődnek közvetlenül a termeléshez. Ilyen a HR, a pénzügy, a beszerzés és az IT területek, melyek a négy gyáregységünket kiszolgálják. Ez a működési modell nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot biztosít.

A projekt elnyerésében a kiváló földrajzi elhelyezkedésünk szintén kulcsfontosságú szerepet játszott, hiszen jelentős logisztikai előnyökkel bírunk. Meglepőnek tűnhet, de Győrből kevesebb idő Münchenbe eljuttatni a szállítmányt, mint Hamburgból országon belül szállítmányozni.

A győri egyetem közelsége, szintén számos előnnyel kecsegtet, hiszen az oktatási egységnek köszönhetően könnyen elérhetjük a régió tehetségeit. Értékes erőforrásra tettünk szert Győrben, ebből kifolyólag minden beruházás, amit említettem, itt helyben fog megvalósulni.

Ezenfelül az egyik kulcsfontosságú erősségünk a kiváló kapcsolatunk a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), amely komoly támogatást biztosít a magyarországi jelenlétünk erősítéséhez.

- Az elektromos átállás új kompetenciákat és képességeket kíván meg a munkatársak részéről. Hogyan készülnek fel ezekre a kihívásokra? Rendelkeznek átképzési programmal?

- Folyamatosan szükségünk van egyetemi hallgatókra, technikus tanulókra, valamint újabb és újabb kollégákra, akik birtokában vannak már a szükséges ismereteknek. Az elektromobilitás és elektrifikáció világában a munkavállalók rendelkeznek az új technológiák szükségelte szaktudással, tehetséggel és know-how-val. Mindez nagymértékű átalakulást eredményez a vállalatunknál, ebből kifolyólag folyamatosan törekszünk munkavállalóink fejlesztésére. Akár 110 kollégánk is részt vehet egy speciális, elektrifikációval kapcsolatos, műszaki tudást bővítő tréningprogramban, 550 ezer euró értékben. Mindez elsőbbséget élvez nálunk, mi így fejlesztjük az elkötelezett munkatársainkat.

- Mik a legnagyobb kihívások, amelyek a Dana előtt állnak Magyarországon?

- A régió egyik legnagyobb munkaadójaként innovatívnak kell maradnunk és lehetőséget kell biztosítanunk munkavállalóinknak, hogy újfajta tudásra tegyenek szert. Napjainkban, amikor egyre nő a fenntarthatóság iránti igény – ami egyben a vállalati kultúránk egyik meghatározó része is –, nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a fenntarthatóságra és a zöld technológiák bevezetésére. Említhetném még az Ipar 4.0-t és a mesterséges intelligenciát is, mely technológiák meglehetősen gyorsan törtek be az iparba. Azt hiszem, előbb-utóbb ezek a kihívások lehetőségekké fognak válni, általuk pedig egy fenntarthatóbb világot és gyártási környezetet tudunk teremteni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink