Beszállítók Új K+F egységben fejleszti e-mobilitási megoldásait a Knorr-Bremse

Új K+F egységben fejleszti e-mobilitási megoldásait a Knorr-Bremse

autopro.hu | 2021.02.08 16:23

Új K+F egységben fejleszti e-mobilitási megoldásait a Knorr-Bremse

Fotó: Knorr-Bremse

A fékrendszerek körében globális piaci vezető szerepet betöltő és az egyéb vasúti és közúti haszonjárműrendszerek körében élenjáró beszállító, a Knorr-Bremse újabb lépést tett az elektromos mobilitás korszaka felé, azáltal, hogy szervezetén belül létrehozott egy új kutatás-fejlesztési egységet, melynek neve találóan e-CUBATOR lett. A tervek szerint 60 házon belüli és külső szakértő fog dolgozni innovatív, jövőorientált megoldásokon a Knorr-Bremse müncheni és budapesti telephelyein.

Hirdetés

A haszonjárművek villamosítása és a belső égésű motorok ezzel párhuzamos változása módosításokat követel meg a járművek felépítésében. Ennek eredményeként, az elektromobilitás térnyerésének célja a haszonjármű rendszerekkel kapcsolatos követelmények alapvető átalakítása. A vontatástól a fékezésig és a kormányzásig, valamint mindenben, ami a felfüggesztésben, lengéscsillapításban összefügg a rendszerek energiával történő ellátásában, az új szemlélet rengeteg lehetőséget nyit meg a hatékony és skálázható technológiák irányába. A Knorr-Bremse számára mindez különleges alkalmat teremt a jövőbeli rendszerek kialakítására, a teljesen elektromos hajtású haszonjárművek körében. A Knorr-Bremse nem csak rendelkezik az új technológiáknak az ügyfelek számára maximális előnyöket kínáló, legkorszerűbb rendszerekbe történő integrálásához szükséges szakértelemmel, hanem már jelenleg is gyárt termékeket első generációs elektromos haszonjárművekhez. Mindez segít abban, hogy az ügyfelek is gyorsan piacra juttathassák saját termékeiket.

A Knorr-Bremse-nek az elektromos járművek (EV) következő generációjára történő felkészítéséhez az eCUBATOR, azaz egy, a jövőbeli EV-rendszerek integrálására szánt agilis kutatás-fejlesztési egység kezdi meg munkáját. Az újonnan kialakított fejlesztőegység jellemzői az agilis munkakörnyezet, a kereszt-funkcionális munkacsoportok és a lapos döntési hierarchia. A központ összefogja a vállalatcsoportnál rendelkezésre álló műszaki tapasztalatokat, továbbá interdiszciplináris szakértelmet és teret biztosít a megszokott gondolkodási keretekből való kitekintésnek.

Innovatív megoldás az elektromobilitás kihívásaira

„A haszonjárművek villamosítása a haszonjármű-ágazat fontos irányzatainak egyike, melyben részt kívánunk venni" - mondja Dr. Peter Laier, a Knorr-Bremse AG Haszonjármű Rendszerek divíziójáért felelős igazgatósági tagja. „Az előremutató megoldások ezen területen való kialakításához a Knorr-Bremse mintegy 60 belső és külső munkatárs bevonásával létrehozta saját, a hagyományos fejlesztési tevékenységétől elkülönített fejlesztőegységét, az eCUBATOR-t. A kutatóközpont célja hozzáigazítani meglévő termékportfóliónkat az elektromos meghajtó rendszerek mobilitási követelményeihez és - ugyanakkor - megállapítani és létrehozni lehetőségeket a Knorr-Bremse számára az elektromos mobilitás tágabb területein is. Alapvető célunk segíteni ügyfeleinket haszonjárműveik villamosításában."

Nemzetközi és interdiszciplináris módszerei révén az új fejlesztőegység olyan munkahelyet teremt a müncheni és budapesti telephelyeken is, amely a hagyományostól eltérő módon, a haszonjárművek céljaira innovatív és intelligens megoldásokat dolgoz ki és fejleszt tovább, szoros együttműködésben az ügyfelekkel, technológiai partnerekkel és startup cégekkel. A Knorr-Bremse már egyeztetéseket folytat lehetséges üzleti partnerekkel és különféle projekteken dolgozik, melyek befejezése a következő hónapokban várható, további ötleteket javasolva új termékekhez.

Erősítik az elektromos haszonjárművekkel kapcsolatos termékportfóliót

A vállalat már kifejlesztett egy sor terméket az első generációs elektromos haszonjárművekhez és néhányat ezekből már be is vezetett a piacra. A portfólióba tartoznak például csavarkompresszorok, elsősorban elektromos buszokba és teherjárművekbe történő beépítésre. A Knorr-Bremse kitűnő helyzetben van a fékvezérlés terén is. A társaság olyan fék-koordináción dolgozik, ahol az üzemi fék együttműködik a retarderrel és egy további motorfékkel, s ez fékrendszervezérlő vagy fékrendszervezérlő algoritmus megoldást jelent az elektromos járművek számára. Ebben az esetben az elektromos motor fékhatását kombinálják az üzemi fékével, ami nem csak optimális lassulást eredményez, hanem maximális energia visszanyerést is. Ez a jármű hatékonyságának javulásához vezet, miközben biztosítja a maximális stabilitást - kedvezőtlen körülmények között is.

Tekintettel a várhatóan körülbelül 2025-tól piacra kerülő második generációs elektromos járművekre, a Knorr-Bremse számos olyan megoldáson dolgozik, mint a jövőbeni energiamenedzsment-rendszerek, elektromechanikus működtető szervek és fokozott hatású, a jármű stabilitásával és meghajtásával kapcsolatos funkciók.

Ezen túlmenően, az elektromos járművekre kidolgozott megoldásaival a Knorr-Bremse leányvállalata, a Kiepe Electric az emissziómentes közösségi közlekedés támogatásán tevékenykedik, komplett elektromos rendszerek kifejlesztésére és beszerelésére, valamint ezek maximális teljesítményének és kitűnő minőségének biztosítására fókuszálva. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások között említhető az úttörő jellegű Kiepe Traction Inverter (KTI), amely kombinálja a hajtás- és töltésvezérlő elektronika és akkumulátortöltő-berendezések egységbe foglalt teljesítmény-elektronikáját. A KTI támogatja a Kiepe Fleet Management (KFM) rendszert és a Smart Fleet Charging Management (SFM) energiamenedzsment-rendszert. A Knorr-Bremse által a rugalmas troli üzemeltetéshez folyamatosan fejlesztett In-Motion-Charging technology (IMC®) rendszer már világszerte jól ismert.

Az innovációk révén a Knorr-Bremse döntő mértékben járul hozzá az urbanizáció, fenntarthatóság, digitalizáció és mobilitás társadalmi megatrendjeihez. A Haszonjármű Rendszerek divízió a kutatás-fejlesztési tevékenységeinek fókuszában elsősorban az ezen megatrendekből levezethető négy ágazati irányzat áll, ezek a forgalombiztonság, összekapcsolhatóság, automatizált járművezetés és a kibocsátáscsökkentéssel párosuló elektromos mobilitás. Az elektromobilitás a nemzetközileg megállapodott emissziós célok elérésének egyik legfontosabb eszköze. A Knorr-Bremse azt is biztosítja, hogy saját járműkomponenseinek a karbonlábnyoma minimális maradjon a gyártás során, illetve, hogy az erőforrásokat a lehető legtakarékosabb módon használja fel, a fenntartható fejlődés érdekében.

Kiemelt Partnereink