Beszállítók Új, fenntartható alapanyag jön az autók belterébe

Új, fenntartható alapanyag jön az autók belterébe

autopro.hu/D.Á. | 2021.12.11 12:23

Új, fenntartható alapanyag jön az autók belterébe

Fotó: out for space GmbH

Jelentősen kisebb karbonlábnyomot hagynak az autók rattan növényből készülő beltéri elemei, mint az ABS műanyag, keményfa vagy fém társaik. Utóbbiak is készülhetnek fenntartható módon, de kérdéses, mi is valójában a fenntarthatóság.

Hirdetés

Az az autókba kerülő, újrahasznosított műanyagpalackokból készülő műanyag dekorelemek tényleg fenntartható megoldást jelentenek, vagy csak arra jók, hogy a flakonokból ne váljon környezetszennyező hulladék? A valódi fenntarthatóság azt jelenti, hogy a termékhez szükséges nyersanyag és annak feldolgozása is alacsony vagy semleges ökológiai lábnyommal jár. Ilyen anyagok általában növényi származékok.

Ilyen például a len, amit egy kis svájci vállalat, a Bcomp a szénszálas műanyag kiváltására használ, vagy a német Out for Space cég Karuun fantázianevű anyaga, ami a Délkelet-Ázsiában őshonos rattan növényből készül. A kúszópálma egyenletes átmérőjű törzset növeszt, amelyet betakarítás után négyzetalapú, hosszú, vékony hasábokra vágnak, a darabokat pedig összeragasztják vagy -préselik, így születik meg a Karuun. A többek között bútorgyártáshoz is használt rattan törzsét hosszában apró kapillárisok szövik át, ezért egyszerűen lehet bele színezőanyagot vagy egyéb erősítő- és kötőanyagokat juttatni.

Lehetőségek tárháza

Innentől többféle felhasználás lehetséges. Száliránnyal megegyező irányban vághatók az anyagból leheletvékony szeletek, amelyeket – a megtörést elkerülendő – cellulózréteggel vonnak be, így Karuun Stripe-ot, azaz Karuun szalagot kapnak. Ezekből a szálakból különböző termékek felső rétegeit szokás kialakítani, ugyanis áttetsző, tehát háttérvilágítás helyezhető alá. A Motherson nevű alkatrész-beszállító elegáns, megvilágított ikonokkal ellátott „okosfelületeket” készít belőle.

Egy másik alkalmazási forma a Karuun Block, azaz Karuun tömb, amely a hosszú rattanhasábok összeragasztásával áll elő, így mentes a növényben megtalálható, természetes anyaghibáktól. A tömbök tetszőleges formájúvá alakíthatók, ha pedig a tetejükről száliránnyal ellentétesen vékony lapokat vágnak, létre jön egy harmadik variáció, a Karuun Shine. A „ragyogás” fantázianév arra utal, hogy az anyag apró erei áteresztik a fényt, így egy pixelekre hasonlító kinézetet ad. A negyedik módszer a Karuun 3D, amely a 0,8 milliméter vastagságú Karuun-lapok 3D formákká alakítását jelenti. Az eredmény olyan, mint a lemezből préselt vagy vákuumformázott műanyag termékek.

Fenntartható, és terjedőben van

A rattan egyik ígéretes tulajdonsága, hogy az esőerdőkben a biodiverzitást elősegítő módon nő, így valóban fenntartható alternatívát jelent. Az Out for Space közölte, hogy a termesztők kézzel takarítják be a növényeket, az azokból készült termékek származási helyét pedig a cég által fejlesztett alkalmazással lehet lekérdezni.

Rattanból készült dekorbetétek a Nio ET7-ben

Rattanból készült dekorbetétek a Nio ET7-ben | Fotó: out for space GmbH

A német cég együttműködik a kínai Nio-val, amely az első autógyártóként alkalmazza a Karuun-t sorozatgyártott autóban, név szerint az elektromos ET7 típusban. A rattanból készülő beltéri elemek állítólag igényes megjelenésűek és strapabíróak — számolt be az Autocar.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink