Beszállítók További beruházásokat hoz a Bosch Magyarországra

További beruházásokat hoz a Bosch Magyarországra

Pörge Béla | 2022.05.26 13:22

További beruházásokat hoz a Bosch Magyarországra

Dr Szászi István a 2021-es pénzügyi eredmények ismertetésén | Fotó: Bosch Csoport

A magyarországi Bosch Csoport meghatározó szerepet tölt be a jövő autóiparának fejlesztésében, és a magyar vállalat stratégiai tényező a nemzetközi Bosch-on belül. A következő években további beruházásokat hozhat hazánkba a cég – derült ki a magyarországi Bosch Csoport 2021-es pénzügyi eredményeinek ismertetése céljából tartott sajtóeseményen Budapesten.

Hirdetés

Két év kihagyás után tartott ismét személyesen eredményismertető sajtótájékoztatót a magyarországi Bosch Csoport. Az eseményre Budapesten, a Bosch hazai központjában került sor – természetesen a még mindig velünk lévő koronavírus miatt némi óvintézkedés keretében. Az eseményt Bodó Teodóra, a hazai Bosch Csoport és az Adria régió kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója nyitotta meg, illetve ő mutatta be a hazai Bocsh létesítmények jelenlévő vezetőit.

Magát az eredmények ismertetését Dr. Szászi István, a Bosch Csoport hazai és Adria régióért felelős vezetője tartotta – aki ebben a minőségében először állt a sajtó elé. Mint megtudtuk, a vállalat tavaly 14 százalékkal, 1711 milliárd forintra növelte éves árbevételét. A Bosch 2021-ben 100 milliárd forintot költött új beruházásokra Magyarországon, míg kutatás-fejlesztésre csaknem 93 milliárd forint jutott. A Bosch Csoport magyar piacon elért forgalma – a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – 15 százalékkal erősödött, ezzel 273 milliárd forintra nőtt 2021-ben. Az eredmények meghaladják a járvány előtti, 2019-es szintet is.

Dr. Szászi István elmondta, hogy a háború több kihívás elé állította a céget: emelkedik az acél ára, ami a beruházások költségeit növeli, új kereskedelmi útvonalakat kell találni és alkalmazni az orosz és ukrán vasút helyett, valamint az energiaárak is komolyan megemelkedtek. Az alapanyaghiány természetesen a háború előtt is problémát jelentett már.

Szintén a nehézségek közé tartozik, hogy míg 2017-ben globális szinten körülbelül 100 millió autót gyártottak le, addig idén várhatóan 80 milliót fognak, és drasztikus emelkedés nem várható a következő években. Ugyanakkor – mondta dr. Szászi István – a nehézségek lehetőséget is jelentenek, elég csak a járvány következtében szintet lépő digitalizációra gondolni.

Egyre több munkavállaló

A hazai Bosch-nál tavaly a munkatársak száma is bővült: a Bosch Csoport 2021. december 31-én több mint 17 ezer embert foglalkoztatott Magyarországon, 1700 munkavállalóval többet, mint egy évvel korábban.

„Akárcsak 2020-ban, 2021-ben is rendkívüli körülmények között kellett végeznünk a munkánkat. Ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni a magyarországi Bosch Csoport minden munkatársának és partnerének, hiszen a bizalmuk, rugalmasságuk, és a járványhelyzetben tanúsított felelős magatartásuknak köszönhetően kiemelkedő eredménnyel tudjuk zárni az évet” – mondta dr. Szászi István. Hozzátette: 2022-ben a cégcsoport folytatja a beruházásokat és tovább bővíti K+F tevékenységét. Emellett megtudtuk, hogy óvatos optimizmussal tekint az évre a Bosch, és hazánkban hatszázalékos növekedést vár.

Jövőt formáló beruházások Magyarországon

A magyarországi Bosch Csoport a kihívások ellenére is folytatta beruházásait az olyan jövőt formáló szakterületekre fókuszálva, mint az elektromobilitás, az autonóm járművek, a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0. A vállalatcsoport 2021-ben összességében 100 milliárd forintot költött a gyártáshoz és fejlesztéshez kapcsolódó beruházásokra.

Az idén húsz éve működő, kéziszerszámokat gyártó miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-nél 2021-ben 13,9 milliárd forintos fejlesztéssel új gyártócsarnokot adtak át. A legmodernebb technológiákkal, kiemelkedő szaktudással és a minőség iránti elkötelezettséggel készülnek itt a kéziszerszámok, egy integrált, teljesen robotizált gyártósoron pedig az eBike-akkumulátorok. A szintén miskolci, járműipari alkatrészekkel, valamint elektromos hajtásokkal foglalkozó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a legnagyobb mértékben az eBike meghajtások és a motorhűtőrendszerek gyártási volumene nőtt. A gyárban a termelési tevékenységen túl kutatás-fejlesztési tevékenységeket is végeznek. Ennek részeként a vállalat több kutatás-fejlesztési és innovációs projektet valósított meg, melyeknek köszönhetően olyan új gyártási eljárás és alkatrész született, amely komoly előrelépést jelent a jövő gépjárműveinek megalkotásában.

A kormányoszlopokat gyártó egri Automotive Steering Column Kft. 2021-ben szintén kiemelkedően teljesített, és az elmúlt két évben végrehajtott bővítésekkel, új gyártósorok telepítésével a Bosch egyik legjelentősebb kormányoszlopokat gyártó egységévé vált Európában. A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft., ahol járműipari alkatrészeket gyártanak – többek között haszongépjárművekbe, valamint elektromos- és önvezető autókba – tavaly gyártókapacitás-bővítésbe kezdett, új technológiákat vezetett be, és 2023-ig egy szolgáltató központot is létrehoz, mindezt több mint 52 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően.

Fényes jövő vár Hatvanra is

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a Bosch legnagyobb gépjármű-elektronikai gyára, egyre meghatározóbb szerepet tölt be az elektromobilitáshoz köthető alkatrészek gyártásában, tavaly a legnagyobb mértékben ezeknek a termékeknek a gyártása nőtt. Az ipari digitalizációs fejlesztések részeként a gyárban beüzemelték a Big Data és a gépi tanulás alapú technológiákat, amelyek a folyamatok optimalizálását, valamint a költséghatékonyságot segítik.

Az autopro.hu kérdésére Dr. Arne Ziegnbein, a hatvani Bosch gazdasági ügyvezető igazgatója elárulta, hogy Hatvan jövőjét egyre inkább az elektromobilitás fogja meghatározni, ennek következtében új gyártósorokat állíthatnak majd munkába, és magasan képzett munkaerőt fognak foglalkoztatni.

Meghatározó technológiákat fejlesztenek itthon

A Bosch, aktív K+F tevékenységét folytatva, Magyarországon csaknem 93 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre 2021-ben: ma már a cégcsoport mintegy 3200 munkatársa dolgozik a jövőt meghatározó technológiák fejlesztésén. Olyan területekre – elektromobilitás, hidrogén, illetve mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések – koncentrál, amelyek nemcsak új piaci lehetőségeket teremtenek, hanem hozzájárulnak a klímavédelmi célok eléréséhez is.

A globális vállalatcsoporton belül Magyarország, és különösen a Budapesti Fejlesztési Központ – ahol a sajtótájékoztatóra is sor került – egyre hangsúlyosabb szerepet játszik az autonóm vezetéshez és az elektromobilitáshoz kapcsolódó fejlesztésekben. Utóbbi területen a mild hibridektől a teljesen elektromos autókig az elektromos hajtáslánc szinte összes komponensét fejlesztik. Az elmúlt években számos, a mesterséges intelligenciához és az önvezető járművekhez köthető technológia készült itt. Többségük az automatizált vezetést segíti a forgalmi környezet még pontosabb elemzésében, a többi jármű mozgásának előrejelzésében.

A tervek szerint 2022 szeptemberében átadják Budapesten a vállalat új K+F központját, amely többek között a magyar mérnökök tudását és ötleteit felkarolva járul hozzá a még biztonságosabb és fenntartható mobilitás megteremtéséhez. Az elektromobilitásra és az autonóm járművek fejlesztésére fókuszáló kampuszon irodák, műhelyek, laboratóriumok és egy tesztpálya is helyet kap. Ezenfelül a vállalat a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályánál hoz létre mérnöki fejlesztő és tesztelő helyszínt, amely az autóipar, az elektromobilitás, az önvezető autózás, valamint a mesterségesintelligencia-alapú technológiák fejlesztéséhez járul majd hozzá. Zalaegerszegen százas nagyságrendben várja leendő dolgozóit a vállalat.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink