Beszállítók Több száz munkatársat keres a thyssenkrupp Magyarországon

Több száz munkatársat keres a thyssenkrupp Magyarországon

Beck András | 2019.10.03 14:00

Több száz munkatársat keres a thyssenkrupp Magyarországon

Jóval eltér a megszokottól a thyssenkrupp magyarországi története, hiszen a klasszikus multinacionális terjeszkedés helyett egy magyar elképzelés hozta ide a német vállalatot. A thyssenkrupp felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktoranduszai által megalkotott elektromechanikus kormányszervó indította el húsz évvel ezelőtt ezt a sikertörténetet. Azóta a szűk fejlesztőcsapat egy 900 fős kompetencia-központtá a nőtte ki magát. A thyssenkrupp létrehozott egy összeszerelő üzemet és épített három gyárat is, idén pedig elkezdődik a negyedik pécsi gyár építése. Ezek a kihívások egy összetett feladatokat ellátó, sokoldalú csapatot igényelnek – hangsúlyozta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.

Hirdetés

– Jelenleg összesen hány embert keresnek?
– Több száz nyitott pozíciónk van szerte az országban. Az operátoroktól és technikusoktól kezdve egészen a folyamatmérnökökig, a szoftverfejlesztőkig, valamint a gyárigazgatóig bezárólag. Szinte minden szintű pozícióra keresünk kollégákat. Ez a néhány száz álláslehetőség még egy-két évig lesz várhatóan nyitott, utána a megtartás a célunk.

– Van annyi tartalék a hazai munkaerőpiacban, amennyire a thyssenkruppnak szüksége van?
– Ha egy cégnek jó a híre és az ott dolgozóknak is ez a benyomása, akkor többnyire nem gond a megfelelő állomány megtalálása. Eddig még egyik telephelyünknél sem fordult elő, hogy ne találtunk volna megfelelő munkatársakat. Számos más vállalatnál hallani, hogy külföldről foglalkoztatnak embereket, nálunk erre még egyetlen pozícióban sem volt példa. Ez minden bizonnyal annak is betudható, hogy a thyssenkrupp jól láthatóan fejlődik Magyarországon: folyamatosan jelentünk meg új beruházásokkal, a fejlesztésekben még nem volt megtorpanás. Emellett a cégen belüli hangulatra is figyelünk, számunkra fontos, hogy itt jól érezzék magukat a munkatársak. Ennek is köszönhető, hogy az új munkavállalók háromnegyede ajánlás révén kerül hozzánk. Ez hazai viszonylatban nagyon magas arány, ráadásul a budapesti kompetencia-központban és a vidéki gyárakban is ez a helyzet.

Több száz nyitott pozíciónk van szerte az országban. Az operátoroktól és technikusoktól kezdve egészen a folyamatmérnökökig, a szoftverfejlesztőkig, valamint a gyárigazgatóig bezárólag, mondta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.
Több száz nyitott pozíciónk van szerte az országban. Az operátoroktól és technikusoktól kezdve egészen a folyamatmérnökökig, a szoftverfejlesztőkig, valamint a gyárigazgatóig bezárólag, mondta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.

– Hogyan működik ez az ajánlási rendszer?
– Sok új kollégánk korábbi munkatársaink családtagjai vagy barátja, esetleg iskolatársai közül kerül ki. A kollégákat természetesen ösztönözzük arra, hogy megbízható embereket ajánljanak. Ez a rendszer a mérnöki és az operátori szinten is jól működik, amit a magas arány is mutat. Ennek záloga, hogy a kollégák jól érzik magukat nálunk és merik ajánlani a vállalatot. A motiváló környezethez az is hozzátartozik, hogy a gyártási folyamatban megfontoljuk munkatársaink ötleteit is. Az új munkaerő megtartása is központi kérdés, ami nekünk is érdekünk, azt követően, hogy az ajánlással eleve már egy szűrőn mennek keresztül a hozzánk csatlakozók. Ez a forma annak ellenére olcsóbb, mint az internetes álláskeresés, hogy a kollégákat támogatjuk a sikeres ajánlások esetén.

– Debrecenben a BMW-gyár milyen hatással lehet majd a helyi thyssenkrupp üzemre?
– Nyilvánvalóan kialakul majd egy egészséges harc a munkavállalókért, de a BMW-gyár építése azt is magával hozhatja, hogy többen költöznek szívesen Debrecenbe. Ebből akár mi is profitálhatunk, amikor munkatársakat keresünk.

A thyssenkrupp az autóipar és az erőgépipar számára világszerte mintegy 34 ezer munkatárssal készít hightech komponenseket. Az autóiparban a termékpaletta a vezérműtengelyektől, hengerfejelemektől az integrált vezérműtengelyeken, kormány- és lengéscsillapító rendszereken át a rugókig és stabilizátorokig, valamint a futómű-összeszerelésig terjed. Ipari területen a thyssenkrupp erőgépekhez és szélerőművekhez szállít komponenseket, valamint számos alkalmazást biztosít általános gépgyártáshoz.

Kiemelt Partnereink