Beszállítók thyssenkrupp: szakmaiság és kiszámítható jövő

thyssenkrupp: szakmaiság és kiszámítható jövő

Beck András | 2019.10.29 08:00

thyssenkrupp: szakmaiság és kiszámítható jövő

A thyssenkruppnál gyakorlati idejüket töltő hallgatók 95 százaléka a cégnél helyezkedik el. Rájuk már az egyetemi évek alatt is konkrét szakmai feladatokat bíznak a vállalatnál. A thyssenkrupphoz kerülő munkavállalók elsősorban a szakmaiság és a kiszámítható jövő miatt választják a vállalatot – mutatott rá Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.

Hirdetés

– Mennyire mobilisak könnyen az emberek a munka miatt?
– Mivel mindenki könnyebben kap új munkahelyet ezért a fluktuáció is nőtt az elmúlt években és az egész országban megemelkedett. Országos átlagban a fizikai munkatársak fluktuációja tíz-húsz százalékos lehet évente, szellemi munkakörökben ez alacsonyabb.

– Az álláskeresésben milyen trendek vannak jelenleg?
– Az ajánlásokon kívül az online tör előre egyértelműen. A LinkedIn közösségi platformot is aktívan használjuk a mérnökök és a szellemi állomány esetében, míg a fizikai dolgozóknál inkább a Facebookon érdemes keresni a kollégákat. Ezek mellett szakmai fórumokra és konferenciákra, valamint állásbörzékre is járunk, amelyeket nem lehet kihagyni. Számos egyéb aktivitáson is részt veszünk, nemrég például kint voltunk az EFOTT-on, ahol a fiatal mérnököket tudtuk megszólítani. Az ilyen események márkaépítésre is jók, de számos munkatársat is találtunk már ezeken.

– A sokféle területen dolgozó munkatársakból össze lehet kovácsolni egy hatékony, egységes csapatot?
– Nem titok, hogy nagyon meg kell dolgozni érte. A villamosmérnöktől a csoportvezetőn át az operátorig nagyon széles a spektrum, ráadásul az országban az újonnan építendő gyárral együtt már öt telephelyen leszünk jelen, mintegy kétezren. Jelenleg is bővülünk Budapesten, Jászfényszarun és természetesen Pécsett. Dolgozóinkra jellemző az elkötelezettség, a nemzetközi statisztikák szerint pedig munkatársaink 83 százaléka ajánlja ismerőseinek munkahelyként a thyssenkruppot.

Dolgozóinkra jellemző az elkötelezettség, a nemzetközi statisztikák szerint munkatársaink 83 százaléka ajánlja ismerőseinek munkahelyként a thyssenkruppot. – mondta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.
Dolgozóinkra jellemző az elkötelezettség, a nemzetközi statisztikák szerint munkatársaink 83 százaléka ajánlja ismerőseinek munkahelyként a thyssenkruppot – mondta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.

– Ma egy fiatal mérnök vagy egyetemista miért akar a thyssenkrupphoz menni dolgozni?
– Elsősorban a szakmaiság miatt. Biztos és fejlődő cég vagyunk, amely Ipar 4.0 módszereket használ. Olyan termékeken dolgozunk, amelyek újdonságnak számítanak, a munkakörülmények is teljesen új gyári környezetet jelentenek. Az autóipar a problémák ellenére is vonzó területnek számít. A gyárak között keresztirányú mozgásra is lehetősége van a dolgozóknak, azaz megnézhetik, hogy a másik üzemben mi és hogyan készül. Erre az operátoroknak is lehetőségük van. A jászfényszarui tanműhelyből is eljönnek a tanulók a budapesti kompetenciaközpontot megnézni minden évben. Így a száraz elmélet mellett a valóságban is megismerhetik a diákok a munkánk részleteit. Az egyetemekkel is nagyon jó a kapcsolatunk, sok hallgató nálunk tölti gyakorlati idejét. Büszkék vagyunk rá, hogy ezen diákok 95 százaléka nálunk helyezkedik el tanulmányai végeztével. Őket nem a piacról vesszük fel és már az egyetem alatt is nagyon hasznos tagjai csapatunknak, ráadásul kialakul bennük egyfajta kötődés a thyssenkrupp iránt. Már a gyakorlati idő alatt is konkrét szakmai feladatokat bízunk rájuk, amit jellemzően ők is nagyon szeretnek.

– Mi alapozza meg a thyssenkrupp hazai gyárainak jövőjét?
– A magyarországi gyárak jövője azért biztosított, mert több évre előre elegendő megrendeléssel rendelkeznek. De azt is érdemes figyelembe venni, hogy mi alapvetően olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyekre az autóipar átalakulása után is szükség lesz. Kormánymű az önvezető autókban is van és a fejlesztéseink zöme nem a belsőégésű motorokhoz kapcsolódik.

Kiemelt Partnereink