Beszállítók Sikeres negyedéven túl, de nehézségek előtt a Continental

Sikeres negyedéven túl, de nehézségek előtt a Continental

autopro.hu/P.B. | 2021.08.05 16:22

Sikeres negyedéven túl, de nehézségek előtt a Continental

Fotó: Continental Press Releases

Az eladásokból származó bevétel és nyereség tekintetében is egyértelmű a növekedés a Continentalnál az előző évhez képest, ám a vállalat kilátásai korántsem tökéletesek – sok nehézségre számít a vezérigazgató 2021 második felében.

Hirdetés

Nikolai Setzer, a Continental vezérigazgatója a vállalat negyedéves üzleti eredményének ismertetésekor tartott beszédet. A szakember szerint ugyan a nehéz 2020-as esztendő után idei évre stabilizálta helyzetét a Conti, a chiphiány, a nyersanyagok árának emelkedése és az alkatrészellátási nehézségek miatt sok nehézségre kell számítani 2021 második felében, a válság ráadásul idén nem ér majd véget.

Jó számokat ért el a második negyedévben a Continental, ám ezt szinte csak a gumiabroncs üzletágának köszönheti, ez a terület a vártnál jóval erősebb volt – a többi üzletágat jelentősebben visszaveti a chiphiány.

Volt honnan növekedni, sikerült is

2020 gyenge második negyedévével összehasonlítva - amikor a koronavírus miatt lezárások következtében a Conti mínuszba sodródott - a beszállító erőteljesen növekedett az áprilistól júniusig tartó hónapokban, a chiphiány ellenére is.

Az előző év történelmileg gyenge időszaka után jó eredményt értünk el az elmúlt negyedévben, a folyamatosan kihívásokkal teli piaci környezet ellenére is - mondta Wolfgang Schäfer pénzügyi igazgató.

A Continental 545 millió euró nettó nyereséget ért el az idei második negyedévben, az értékesítés csaknem 50 százalékkal 9,9 milliárd euróra nőtt. A kamatok és adók előtti eredmény közel 711 millió euró, ez 7,2 százalékos nyereséget jelent, ami jóval meghaladja az elemzők várakozását.

Sok a bizonytalanság

Bár folyamatosan növekszik a kereslet az olyan technológiákra, mint például a járművek kijelzői, ez Setzer szerint alátámasztja a cég digitalizációra épülő stratégiáját. A félvezetők hiánya ugyanakkor bizonytalanságot okoz, hiszen a válságból való kilábalás miatt megnövekedett keresletet nem tudják kielégíteni a chipgyártók.

A fenti okok miatt a járműtechnológiai üzletágban az idei negyedévben is mínuszban zárt a Continental. A kiigazított EBIT mínusz 1,6 százalék lett, igaz, egy éve még mínusz 19 százalékon állt a koronavírus miatt, a tendencia tehát jó.

Javuló és romló kilátások

A gumiabroncs-üzletág erős teljesítménye miatt a Conti kissé javított az év egészére vonatkozó kilátásain, és most arra számít, hogy az eladásokból származó bevétel és a nyereség is az előző előrejelzési tartomány felső tartományában lesz. Az eladásokat tekintve - Vitesco nélkül - a cél most 33,5-34,5 milliárd euró a korábbi 32,5-34,5 milliárd eurós prognózis után, míg a kiigazított EBIT 6,5-7,0 százalék lesz az eddig várt 6,0-7,0 százalék után.

A Continental az idei évben csak nyolc és tíz százalék közötti növekedést vár a globális autógyártástól a korábbi kilenc és tizenkét százalék helyett, elsősorban chiphiány miatt - írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink