Beszállítók Rosszak az árfolyamok, drágák az anyagok – emiatt kisebb a Conintental profitja

Rosszak az árfolyamok, drágák az anyagok – emiatt kisebb a Conintental profitja

autopro.hu/Sz.K. | 2018.04.26 10:44

Rosszak az árfolyamok, drágák az anyagok – emiatt kisebb a Conintental profitja

Kevesebb profitot vár idén a német beszállító abroncsgyártó üzletága, az árfolyamok mellett az anyagköltségek is nehezítik a munkát.

Hirdetés

Kedvezőtlen valutaárfolyamok akadályozzák a Continental gumiabroncsgyártó üzletágának működését: Elmar Degenhart, a beszállító vezérigazgatója elmondta, mérsékelték az üzemi árréshez kapcsolódó várakozásokat, annak adó előtti értéke az előre meghatározott 10,5 helyett csak tíz százalék lesz.

Ennek fő oka, hogy a beszállító az első félévben nagyjából 150 millió eurós többletköltséget volt kénytelen elkönyvelni. Az összeget főleg a kedvezőtlen árfolyamok miatti pluszkiadások képezik azokban az országokban, ahol a Conti abroncsokat nem gyárt, értékesít. Az angol fonton, a svájci frankon és a norvég koronán túl a török líra, az orosz rubel és a brazil real egyaránt lassítja a Continentalt. Az árfolyamhatásokra a részvénypiac is reagált, a cég értékpapírjai e bejelentés után öt százalékot estek, ugyanakkor elmondható, hogy 2017 elejéhez képest az részvények jelenleg még így is 18 százalékkal többet érnek.

Annak ellenére, hogy a gumiabroncs üzletág jóval kisebb, mint az autóalkatrészeké, a nyereség nagy része innen származik. Az első negyedéves eredmények alapján a Continental nagyjából százmillió euróval kevesebb működő eredménnyel fog zárni, mint tavaly.

Az árfolyamok problémáján túl a nyersanyagok, köztük a szintetikus és természetes kaucsuk ára is állandó mozgásban, Wolfgang Schäfer pénzügyi igazgató idén 50 millió euró többletkiadással kalkulált a nyersanyagárak emelkedése miatt is.

Kiemelt Partnereink