Beszállítók Q-Day, avagy nulla a köbön

Q-Day, avagy nulla a köbön

Gulyás Géza | 2014.11.12 09:10

Q-Day, avagy nulla a köbön

Hagyományteremtő szándékkal szerveztek programokat a dolgozóknak a BorgWarner oroszlányi gyárában. A minőség napján – Q-Day – megtudhatták, hogy a stratégiai cél a minőségügyben rövid szójátékkal: nulla a köbön.

Hirdetés

Délelőtt és délután egyaránt tartott megnyitót Egresits Balázs minőségügyi igazgató a minőség napján az oroszlányi BorgWarner gyárában. Vízió, misszió, stratégia jelent meg a kivetítőn. Alapvető tudnivalók a cégcsoportról, illetve az elvárásokról, nemcsak Magyarországon.

Egresits Balázs minőségügyi igazgató a cég startégiai elképzeléseiről beszél

Legyen tiszta, energiahatékony a világ – ez a vízió. Egy mondatban a misszió: innovatív erőátviteli megoldások előállítása, amelyek javítják az üzemanyag-fogyasztást, csökkentik a károsanyag-kibocsátást és növelik a teljesítményt. A stratégiából kiemeljük a nap témáját: elkötelezettség a minőségért – mindenben. Ehhez kapcsolódik egy rendhagyóan megfogalmazott elképzelés. Az évtized végéig kerüljenek a lehető legközelebb Oroszlányban a „Nulla a köbön” terv teljesítéséhez. Ez magyarán azt jelenti, hogy ne legyen semmiféle probléma az új termékek – és ebből egyre több van – bevezetésénél. Legyen nulla a PPM is, vagyis a hibás termékek aránya az összesből. Tavaly Magyarországon egymillió termékből 52 volt hibás, az idei cél 40, ugyanakkor november elején mindössze 16-nál tartanak, ami nemzetközi összehasonlításban is kiváló. A harmadik nulla a garanciális meghibásodásokra vonatkozik, ami összefügg az előzővel.

BorgWarner lélegezteti a motorjukat, a három kocsiból egy magyar

Természetes célként Egresits Balázs kiemelte, hogy a BorgWarner a legjobb minőségű beszállító legyen a turbófeltöltők piacán. Hozzátette, ezt nem szabad önmagában, másra nem figyelve megvalósítani, a célkitűzéshez szervesen kell kapcsolódnia a versenyképességnek és az eredményességnek. A beszállítók korai bevonása a fejlesztésekbe, a kutatásba segíthet ebben, valamint a hatékonyság növelésében. Mindez azért is lényeges, mert a cégcsoporton belül helyben felelősek a gyárak a döntésekért, azok következményeiért.

Pályán versenyeznek a BorgWarner autonóm munkacsapatai az év végi díjért

Az előadást követően a minőségügyi igazgató megmutatott egy Forma 1-es autópálya makettjének tűnő táblát. Ezen a versenyautók az úgynevezett autonóm munkacsapatoknak (AMCS) felelnek meg, amelyek már két hónapja versengenek a minőség díjért. Különböző szempontokat figyelembe véve kapnak pontokat, és haladnak előre – egészen a célig, ami a dicsőség mellett a karácsonyi évzárón egy értékes és a témába vágó díj.

Alfa Romeo, Audi, BMW, Mercedes, Volvo. Csúcsmodelleket láthattak a minőség napján a BorgWarner gyárának belső parkolójában a dolgozók. Olyan modelleket, amelyek minden „porcikájukban” kiváló minőségűek, és ennek megfelelően a bennük lévő turbófeltöltő is az. Az összesen mintegy másfél száz dolgozónak az egyik programja az autók megtekintése volt. Vetélkedőket is rendeztek, ahol a tréfás feladatoktól a napi munkával összefüggő kvízkérdésekig sok minden szóba került.

Kiemelt Partnereink