Beszállítók Óriási gumiabroncsgyár épül a Vajdaságban

Óriási gumiabroncsgyár épül a Vajdaságban

autopro.hu/H.J. | 2019.04.02 09:50

Óriási gumiabroncsgyár épül a Vajdaságban

A szerb kormány bejelentette, hogy a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) gumiabroncsgyárat épít a Linglong kínai vállalat. A tervek szerint itt évente 13 millió abroncsot gyártanak majd.

Hirdetés

A gyár a tartomány minden eddiginél nagyobb külföldi beruházása, a vállalat 500 ezer négyzetméteres telephellyel számol a 75 ezres lakosságú város mellett. Az alapkőletételi ünnepségén Wang Feng, a Linglong elnöke elmondta, nagy reményeket fűz a tervhez, amely új befektetőket is vonzani fog a városba.

A Seenews hírportál beszámolója szerint az építési munkálatok meg is kezdődtek. A Linglong egy 800 millió eurós (257 milliárd forint) beruházást hoz a bánáti városba, ahol az első ütem megépülésével 1200 alkalmazottat foglalkoztatnak majd. A terv az, hogy a gyárat évi 13 millió abroncs gyártására futtassák fel. Összehasonlításképpen a Hankook rácalmási gyára jelenleg évi 19 milió abroncsot gyárt 3300 alkalmazottal.

Az építkezések három fázisban folynak, a munkálatok 2025 márciusában fejeződhetnek be. A vállalat a Volkswagennel és a Renault-val is tárgyalt az üzemben gyártandó abroncsok 2021-től kezdődő értékesítéséről. A kínai cég a Linglong International Europe szerb leányvállalatán keresztül üzemelteti majd a gyárat.

A Linglong autópályát is kap a beruházáshoz. Mint arról korábban beszámoltunk, szintén kínaiak építik a Belgrád-Nagybecskerek autópályát. A szerb kormány szintén finanszírozza a Nagybecskerek és Újvidék közötti autóút megépülését.

Nyitókép: Nagybecskerek a Google Streetview-n

Kiemelt Partnereink