Beszállítók Nyereséget vár veszteséges éve után a Knorr-Bremse

Nyereséget vár veszteséges éve után a Knorr-Bremse

autopro.hu/P.B. | 2021.03.05 16:16

Nyereséget vár veszteséges éve után a Knorr-Bremse

Fotó: Knorr-Bremse

Tizenegy százalékkal kevesebb bevételt szerzett 2020-ban a Knorr-Bremsének a 2019-es évhez képest, a nyeresége is csökkent a német vállalatnak. Az idei évben javulásra számítanak, de a válság előtti számokat még nem fogják elérni a várakozások szerint.

Hirdetés

Jan Michael Mrosik, a Knorr-Bremse idén januárban hivatalba lépett vezérigazgatója szerint az Európai Unió zöldpolitikája adhat okot bizakodásra a vállalat számára, ugyanakkor a kínai autóipar különutassága, és egyre inkább a hazai beszállítókra való támaszkodása miatt van miért aggódni is.

Mrosik arról is beszámolt, hogy a vállalat többségi tulajdonosának, Heinz Herrmann Thielének váratlanul bekövetkezett februári halála után a Thiele-család részéről nem érkeztek olyan hírek, ami a Knorr-Bremse alapjait megrengethetné.

Megrendelésekből nincs hiány

A Knorr-Bremse eladásokból származó bevétele 6,94 millird euróról 6,15 milliárd euróra esett vissza tavaly. A vállalat célja, hogy ezt a számot ismét növelni tudja, erre pedig minden esélye meg is van: a konszern teljes rendelésállománya rekordmagas, ötmilliárd eurón áll.

A várakozások szerint a teherautó-üzletágban az első negyedév lesz a legerősebb, míg a vasúti részlegen éppen ellenkezőleg, a kínai és indiai lemondások miatt ez lehet a leggyengébb időszak, utána növekedés várható.

A tavalyinál jobb, de a válság előtti éveknél rosszabb eredmény a reális cél

A Knorr-Bremse idei évre kitűzött célja, hogy az eladásokból származó bevételei ismét 6,5 milliárd euró fölé csússzanak, míg az EBIT-et illetően 13 és 14,5 százalék közötti eredményt várnak a tavalyi 13,2 és a 2019-es 15,3 százalék után.

A vállalat nem tervez komolyabb elbocsátásokat, terveik szerint stabilan 30 ezer körül kell maradnia a dolgozóik számának. Az állomány hatoda dolgozik egyébként Németországban – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink