Beszállítók Növekedést vár a Graboplast

Növekedést vár a Graboplast

MTI | 2015.12.11 14:58

Növekedést vár a Graboplast

A tavalyi 17,5 milliárd után az idei évre 1-2 százalékos bevétel-növekedést vár a Graboplast Zrt., amelynek eredménye az előző évi közel egymilliárd forintot 15-20 százalékkal múlhatja felül - mondta Jancsó Péter elnök-vezérigazgató pénteken Győrben sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Az idei év pozitívumaként azt említette, hogy elérték az orosz-ukrán válság mélypontját.

Oroszországba jelentősen, Ukrajnába teljesen leállt a cég exportja.

Megjegyezte: a három legfőbb piacuk közül az Egyesült Államok és az Európa Unió a három százalékos világátlag alatti növekedést produkál, a kínai gazdaság is jelentősen lassul, jóllehet sokáig kétszámjegyű bővülést mutatott fel. Hozzátette, a kedvező alapanyagárak dacára "drámaian romló helyzetet" lát a világpiacon.

Jancsó Péter elmondta, a tervek szerint jövőre 9 milliárd forintra mérsékelik a Graboplast mintegy 10 milliárdos kötelezettség-állományát, ezzel is csökkentve a cég kitettségét a várakozásai szerint hamarosan emelkedő kamatokkal dolgozó piacon.

A Graboplast 2014-ben 17,5 milliárd forint árbevételt ért el, eredménye megközelítette az 1 milliárd forintot. A társaság több mint 80 országba exportál, az export aránya meghaladja a 93 százalékot. A cég a lakossági padlók előállítása mellett saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokat gyárt. A cég valamennyi technológiáját maga fejlesztette ki, árbevétele 3,5 százalékát költi erre, és az elmúlt tíz évben mintegy 13 milliárd forintot fordított arra, hogy ehhez a legkorszerűbb gépek álljanak rendelkezésre. A cég a világ egyik legnagyobb busz- és vonatpadló-gyártója, a vállalat készítette például a riói és a sanghaji metró padlóját.

Kiemelt Partnereink