Beszállítók Nem érzik a brexit negatív hatását a beszállítók, 500 új állást jelentettek be júliusban

Nem érzik a brexit negatív hatását a beszállítók, 500 új állást jelentettek be júliusban

Kuthi Áron | 2018.07.06 13:21

Nem érzik a brexit negatív hatását a beszállítók, 500 új állást jelentettek be júliusban

Három, EU-ban tevékenykedő gyártó is lát még fantáziát a britekben, de a számok mégis azt mutatják, lanyhult az érdeklődés az ipari nagyhatalom iránt. A Jaguar Land Rover beszállítójának lenni viszont még mindig megéri. Négy új autóipari beruházásról született bejelentés júniusban Nagy-Britanniában, a befektetések összértéke 131 millió font (47,6 milliárd forint). A működő tőke Kanadából, Hollandiából és Ausztriából és Spanyolországból érkezik.

Hirdetés

A kanadai Magna a nyugat-angliai Telfordban nyit alumíniumöntő gyárat 77 millió fontos beruházással. A közel háromszáz új állást adó üzem a Jaguar Land Rover Solihullban található üzemének beszállítójaként fog termelni. Az osztrák Polytec szintén Telfordba települ, és ugyancsak a JLR-csoportot fogja ellátni, mégpedig lökhárítókkal és egyéb alkatrészekkel. Az osztrák beruházás 18 millió font, és 100 munkahelyet teremt. A brit Steel & Alloy anyavállalata, a spanyol Gonvarri 26 millió fontnyi befektetést hoz Nagy-Britanniába. Acélfeldolgozó üzemet nyitnak, amely a Fordnak, a JLR-nek és a BMW-nek fog bedolgozni. Itt hatvan új állás létesül.

A holland Constellium 8 millió fontnyi beruházást hoz a műszaki tudományok fellegváraként is ismert londoni Brunel Egyetemre, ahol egy, az alumíniumsajtolás technológiáit kutató fejlesztőközpontot nyit, harminc új munkahelyet teremtve.

Ám hiába az imponáló számok, egy friss kimutatás szerint tavalyhoz képest a felére esett a brit autóiparba érkezett beruházások volumene. A brit Autógyártók és -Kereskedők Szövetsége (SMMT) ezt egyértelműen a britek uniós kiválásának tulajdonítja, ezért arra szólítja fel a londoni kormányt, hogy a 2019. március 29-i kilépési dátum után is tartsa fenn a vámuniót az EU-val.

Kiemelt Partnereink